29.07.2020

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов обсъди антикризисни мерки и мерки за развитие на икономиката с представители на работодателските организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ). На срещата присъстваха и новите зам.-министри на икономиката г-жа Яна Топалова и г-н Стамен Янев.

С цел подобряване на контрола по прозрачното разходване на публични средства и избягване и предотвратяване на евентуални корупционни практики, злоупотреби и нерегламентирани отношения, Министерството на икономиката разработи конкретни мерки, по които бе постигнато почти пълно съгласие с работодателите.

В тази връзка беше договорено на страницата на министерството на всеки две седмици да се прави пълна отчетност на постигнатото, както и да се отвори специален телефон за сигнали при нередности. Очаква се до 2-3 дена работодателите да излязат с конкретни предложения по спорните теми, с което да се постигне пълен консенсус и да се даде старт на икономическия план. „Има два пакета от мерки. Първите са социално-икономически и са на стойност 1 млрд. 162 млн., финансирани от централния бюджет. Вторият пакет е от конкретни икономически мерки и е на стойност 1,8 млрд. лв. В скорошен план те ще могат да нараснат с още 400 млн. лв., които биха дошли със средства на ЕС“, заяви икономическият министър.

С предложенията за програмни антикризисни мерки и мерки за развитие на икономиката изпълнявани до края на годината можете да се запознаете ТУК.

 

Дата: 29.07.2020

Източник: Министерство на икономиката

Прочетено: 3879