27.09.2023

Изх. № 02-00-18 / 27.9.2023 г.

 

ДО

Г-ЖА  ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО И ЕВРОЗОНАТА

Г-Н БОЙКО РАШКОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ НАД СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, ПРИЛАГАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА И ДОСТЪПА ДО ДАННИТЕ ПО ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

ПРИ 49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, със сигнатура 49-354-01-74 от 05 юли 2023 г., внесен от н.пр. Славена Точева и група народни представители

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Въпросът за законодателната рамката на трудовата миграция винаги е бил от съществено значение за Българска стопанска камара (БСК) като представителна организация на работодателите на национално равнище.

Темата, свързана с достъпа на висококвалифицирани специалисти до българския трудов пазар, е от ключово и все по-нарастващо значение за българските работодатели в различни сфери на дейност. Почти няма браншова организация, членуваща в БСК, която да не поставя липсата на работна ръка като основна пречка пред реализиране на бизнес плановете на компаниите, а за някои от тях – и за нормално извършване на основната им дейност. Затова и процедурата за издаване на разрешения за работа продължава да бъде сериозно предизвикателство за компаниите.

Българската стопанска камара от години последователно обръща внимание върху проблемите, свързани с недостига на работна ръка; с подобряване и облекчаване на процедурата по назначаване на работа на чужденци; с възможностите за намаляване броя на изискваните документи за издаване на разрешения за достъп до трудовия пазар на лица от трети държави; както и с проучване възможностите за нови правни основания за достъп до пазара на труда и пр.

Във връзка с горното, подкрепяме всички законодателни усилия в тази посока.

Изразяваме безспорно одобрение, че вносителите са представили за обсъждане в Народно събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, свързан с подобряване на режима и премахване на трудностите за достъп до пазара на труда на чуждестранни работници от трети държави, което да допринесе за по-доброто му функциониране.

Считаме, че предложенията по Законопроекта са балансирани и конструктивни, в отговор на най-често срещаните практически проблеми на предприятията.

С оглед на горното, твърдо подкрепяме предложението за отпадане като задължително условие предварително да се представят доказателства за осигурено жилище и определянето му като алтернативно, наред с възможността от работодателя да се представи декларация за осигуряване на жилище. Това ще доведе до намаляване на разходите и административната тежест за работодателите.

Намираме за правилно предложението за удължаване на срока за кандидатстване за издаване на виза D, с оглед риска за пропускане на законово установените срокове, поради липса на приемни часове в консулствата.

Като положително и необходимо отчитаме новото предложение за изрично регламентиране на възможността и процедурата за промяна на длъжността в рамките на съществуващото трудово правоотношение. Липсата на изрично уредена процедура за промяна на заеманата позиция в рамките на фирмата (израстване в кариерата), е проблем, свързан с отлив на кадри, докато същевременно друг работодател може да привлече работника на друга позиция и по-висока заплата.

Подкрепяме и изложеното в мотивите към законопроекта, че промяната в законодателната уредба се налага поради необходимостта от подобряване на взаимодействието на компетентните държавни структури, както и поради необходимостта от прецизиране на отделни разпоредби с оглед тяхното практическо приложение.

Същевременно, по наше мнение, част от текстовете от законопроекта се нуждаят да бъдат допълнително прецизирани, като след проведени консултации с членове на БСК представяме в приложение към настоящата позиция коментари и предложения, които разчитаме да бъдат обсъдени по-нататък при разглеждане на проекта на ЗИД на ЗЧРБ.

Споделяме мнението, че между разглеждане на законопроекта между първо и второ четене е необходимо експертно обсъждане с участие на представители на компетентните държавни структури, с оглед минимизиране на възможни пропуски и осигуряване на институционална подкрепа на целия процес.

Приложение: Съгласно текста

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 

 


Относно ЗИД на Закона за чужденците в РБ
Добави мнение