17.07.2023

Изх. №  02-00-13 #1/ 17.7.2023 г.

 

ДО

Г-Н ЙОРДАН ЦОНЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

Г-Н ХАМИД ХАМИД,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ИНОВАЦИИ

 

ОТНОСНО: Допълнително становище по §8 и 9 и §33 от ПЗР на Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., сигнатура 49-302-01-44 от 5.07.2023

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с предстоящото разглеждане преди второ гласуване на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. (ЗДБРБ) се обръщаме към Вас с молба за изменения в предложените в §8 и 9 и §33 от ПЗР на проекта на ЗДБРБ.

С §33 от ПЗР на проекта на ЗДБРБ 2023 г., с което в Закона за движението по пътищата се въвежда процесуален ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на Министерството на вътрешните работи, чрез работодателя или негов служител, натоварен да приема книжа – за работници и служители. БСК категорично се противопоставя на това предложение, по следните причини:

1. Предложението представлява неоправдана административна тежест, която допълнително натоварва работодателите с несвойствени за тях публични функции на официални длъжностни лица по връчване на официални документи. Подобно задължение изисква водене на определена документация по регистриране на връчването, т. е. доказването на законосъобразността на връчването. Това е официална държавна дейност на органите на държавно управление, а не на работодателите.

2. С предложената норма се създава несигурност по отношение на сроковете и проверката на законосъобразността.

3. Практическата реализация на самото физическо връчване ще бъде трудно осъществима и съпроводена с големи разходи в предприятия с работници в различни населени места на територията на страната, особено при отдалеченост на седалището на работодателя, както и при работа от разстояние. Практически няма как едно лице да пътува из цялата страна, за да извърши законосъобразно връчване на книжа, нито пък на всяко едно работно място да има определен служител, натоварен да приема книжа.

4.  Предложението повдига редица въпроси:

а. По какъв ред електронният фиш ще стига до работодателя?

б. Кои са категориите адресати по тази точка? В предложената норма е посочено „за работниците и служителите” – значи ли това, че фишовете или наказателните постановления следва да са издадени на съответните лица в качеството им на работници или служители, при или по повод работата им?

в. Какво става при отказ на лицето на получи фиша?

г. Как работодателят ще документира връчването?

д. Как работодателят ще информира органите на МВР за датата на връчване или, съответно – отказ на лицето да получи електронния фиш?

е. Какви са последствията за работодателя, ако не връчи фиша?

Следва да се отбележи, че и сега по реда на ГПК и АПК съществуват механизми за връчване на съобщения чрез трети лица, включително и чрез работодателя, но първо, те касаят връчването на съобщения, и второ, не налагат задължение, а изискват съгласие за приемането им от третото лице.

С оглед на гореизложеното, Българската стопанска камара апелира предложената в §33 от ПЗР на проекта на ЗДБРБ 2023 г. норма на т. 4 на чл. 186а, ал. 1 от ЗДвП да бъде премахната от окончателния текст на Закона за държавния бюджет на република България за 2023 г. 

Отново обръщаме внимание на предложенията в §8 и 9 от ПЗР на проекта на ЗДБРБ 2023 г. предприятия, които имат персонал от 50 или повече души, да изплащат трудовите възнаграждения единствено по банков път. Поддържаме първоначалната си позиция, че подобни предложения са подходящи да бъдат въведени след обезпечаване на условия за безплатен достъп до средствата за заплати от работниците и служителите. Наличието на такси и липсата на мрежа от банкомати, покриващи територията на цялата страна, както и търговски обекти, оборудвани с ПОС устройства, ще се отрази негативно особено на най-нискодоходните групи, при които размерът на банковите такси е от съществено значение. Съществува риск вместо до изсветляване на трудовите възнаграждения тази мярка да доведе до увеличаване на сивия сектор.

Още веднъж обръщаме внимание на необходимостта да се въведе изключение по отношение на наетите по еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по смисъла на чл. 114а от КТ. Известно е, че трудовото възнаграждение по тези договори се изплаща лично на работника по ведомост или срещу разписка за получената в брой сума в края на работния ден. И към настоящия момент работодателите изпитват затруднения да осигурят необходимите им работници за събиране на реколтата. Заплащане на малки суми в края на всеки работен ден, освен до прекомерни финансови разходи за работодателя, който не може да задължи работника да ползва услугите на конкретна банка, ще доведе до допълнителен отлив на сезонните работници в селското стопанство, респ. - увеличаване на сивия сектор.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Допълнително становище по проектозакона за Държавния бюджет на РБ
Добави мнение