04.07.2023

 

Изх. № 02-00-10#1/ 4.7.2023 г.

ДО

КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ИНОВАЦИИ

КОМИСИЯТА ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

КОМИСИЯТА ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД

КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

НА 49-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

ОТНОСНО:  Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), сигнатура 49-354-01-68, внесен в Народното събрание на 22.06.2023 г. от Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и гр.н.пр.

 

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) подкрепя по принцип предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), целящ въвеждане в националното законодателство на механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2019/452  на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в Съюза.

Въпреки незадължителния характер на Регламента, относно създаването на национален механизъм за скрининг (съгласно съображенията, взети предвид от ЕП и изложени в т.8 от Регламент (ЕС) 2019/452), БСК изразява своето съгласие с необходимостта от създаване на подобен механизъм, на фона на геополитическата и икономическата динамика в региона през последните години.

Изхождаме от необходимостта да се гарантира прозрачна и конкурентоспособна среда за развитие на бизнес в България, без намесата на външни капитали, които целят дестабилизация и намеса във вътрешните работи на страната. Това би довело до дългосрочно подкопаване на доверието от страна на нашите партньори и заобикаляне на България като привлекателна и сигурна за икономически дейности държава.

Въвеждането на подобен механизъм в страната е закъсняло, на фона на останалите страни-членки на ЕС, повечето от които са транспонирали Регламента в националното си законодателство или са предприели стъпки в тази посока, а основните търговски партньори на Съюза вече са разработили подобни рамки.

Наред с изявената подкрепа, БСК е длъжна да отчете необходимостта от минимизиране на административната тежест пред бъдещите инвеститори:

  • Критериите, описани в чл.4 на Регламент 2019/452 за видовете инвестиции, които подлежат на скрининг и инвеститорите, които следва да подадат заявление за издаване на разрешително, както и допълнителното условие, предвидено в Проект на Закон за изменение и допълнение на ЗНИ, (гл.6, чл. 27а ) за праг от 1 млн. евро, следва да бъдат описани изрично за инвеститорите на електронната страница на Българската агенция за инвестиции (БАИ), съгласно предвижданата роля на БАИ като входна точка (чл.27б на Проекта за изменение).
  • Процесът по заявяване на искане за разглеждане трябва да бъде оптимален и лишен от изискване на документация, която няма отношение към процедурата. За целта изискуемите документи трябва да бъдат надлежно описани на електронната страница на Българската агенция за инвестиции.
  • Процедурата по изготвяне на мотивирано становище от БАИ, относно съответствието на подадено заявление, и изпращането му към Междуведомствения съвет за скрининг трябва да не излиза от предвидените в Проекта на Закон за изменение и допълнение, чл.27в (3), 10 дни от постъпване на заявлението.
  • Предвидените проверки в чл. 27д, (2) и (3) би трябвало да се отнасят и да се прилагат само в изключителни случаи. Препоръчително е да се предвиди срок, в рамките на който да има възможност за иницииране на скрининг от страна на Междуведомствения съвет, когато той или държавен/общински орган преценят, че чуждестранна инвестиция без поискано разрешение подлежи на скрининг. Предлагаме този период да бъде 5 години.
  • Процедурата по разглеждане на заявленията от страна на Междуведомствения съвет за скрининг трябва да бъде организирана така, че да се вписва в предвидения в Проект на Закон за изменение и допълнение, чл.27ж (2) срок от 45 дни от постъпване на заявлението, като при възможност да се прилага ускорено вземане на решение.
  • При издаване на условно разрешение, което изисква от потенциалния инвеститор „изпълнение на поведенчески или структурни мерки“, те следва да са ясно дефинирани и изпълними.
  • Като членове на Междуведомствената комисия да бъдат добавени представители на "Министерство на икономиката и индустрията", и "Министерство на земеделието и храните" (чл.27г (2) на Проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗНИ).

Препоръчваме в съответствие с изискванията на Регламент 2019/452 (чл.3 (4) да се предвидят клаузи, защитаващи разкриването на поверителна и чувствителна информация. Например, при подаването, съхранението и обработката на документация да се гарантира защитата на съдържащата се информация, като:

  • документите, съдържащи чувствителна информация, да се съхраняват отделно от „досието“ с документация на инвеститора;
  • при оповестяване на взето решение да се посочва само основание за взетото решение без разпространяване на поверителна и чувствителна информация, вкл. търговска, банкова, финансова или друга защитена от законодателството информация;
  • лицата, имащи достъп до поверителна и чувствителна информация, да се задължават да я запазят конфиденциална;
  • документите, съдържащи поверителна и чувствителна информация съгласно Регламент (ЕС) 2019/452, и документите, базирани на тази информация, да не се предоставят по силата на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В предвидените в Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) дефиниции в §1а в Допълнителните разпоредби, дефиницията за „пряка чуждестранна инвестиция“ съдържа допълнения към дефиницията, описана в чл.2 на Регламента. Това допълнение обхваща вече съществуващи инвестиции в страната, които биха разширили, диверсифицирали дейността си или биха създали ново място за извършване на дейност. Допълнително в дефиницията в Проекта за Закон за изменение е описано, че портфейлни (пасивни) инвестиции не се считат за чуждестранни инвестиции, по смисъла на предложените промени в Глава 6 от ЗНИ.

Отново изразяваме нашата подкрепа за ускорено създаване и прилагане на подобен механизъм, за да се гарантира запазването на България като привлекателна дестинация за потенциалните инвеститори.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ


БСК подкрепя проекта на ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите
Добави мнение