12.04.2024

Заместник-председателят и главен финансов директор на Българската стопанска камара (БСК) Станислав Попдончев взе участие в дискусионен панел „Съвременни бизнес модели – стратегически избор за постигане на растеж. Ролята на изследванията, иновациите и образованието“ по време на XIX Международна научна конференция. Събитието се организира от Международното висше бизнес училище, член на БСК. В панелната дискусия с модератор проф. д-р Цветан Илиев взеха участие още проф. д.ик.н. Виржиния Желязкова от Висшето училище по застраховане и финанси, проф. д-р Веселин Минчев от Института за икономически изследвания на БАН / Международно висше бизнес училище и Лора Йосифова от Министерство на иновациите и растежа.

Средногодишно губим около 50 000 души от пазара на труда. Ако към настоящия момент хората в трудоспособна възраст са 64% от населението на страната, прогнозата е, че до 2050 г. едва 56% от населението ще е активно на пазара на труда”, каза Станислав Попдончев. Той изтъкна още, че негативните демографски тенденции са проблем в европейски и световен мащаб, но поради интензитета и спецификата на процесите се нареждаме сред първите по загуба на население и застаряване на работната сила. Това е проблем както за пазара на труда, където вече се наблюдава осезаем недостиг на кадри на всички нива, така и за пенсионно-осигурителната система.

Според Станислав Попдончев пътищата, по които се върви за справяне с този проблем понастоящем са два. Като първа възможност той посочи търсенето на възможности за повишаване на икономическата активност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст. Вторият път са мерки в областта на трудовата миграция – опростяване и ускоряване на процедурите за достъп на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни до пазара на труда в България. “Въпреки усилията от страна на работодателите, все още има твърде много административни пречки и недобро стиковане между институциите за тази възможност”, каза още зам.-председателят на БСК. Той допълни още, че за да се случва икономическият растеж, е необходимо бизнесът и държавата да се движат на една скорост. “Бизнесът подема инициативата в редица дейности, които трябва да идват по-скоро от държавата. Само няколко примера: една година чакахме, за да се обяви обществена поръчка за изработване на задание за т. нар. депозитна система, а вече има предприятия, които я прилагат на практика. Над 10 години участваме в редица работни групи, за да имаме Единна входна точка за подаване на годишните финансови отчети на предприятията и продължаваме да работим в тази посока. Електронният трудов запис, който ще замести трудовата книжка и трябва да стане факт от началото на 2026 г., също ни отне над 10 години убеждаване и търсене на добрата воля в администрацията”, каза още Станислав Попдончев.

Той сподели, че пред бъдещите кандидати за евродепутати БСК ще постави 4 приоритета:

  1. Активни действия за индустриализация на икономиката на ЕС;
  2. Зелената сделка и, по-важното – фокус върху намаляването на административната тежест за малките и средни предприятия;
  3. Благоприятна регулаторна и данъчна политика, която да направи ЕС и България желана инвестиционна дестинация;
  4. Достъп до ресурси и хора с подходящи умения.

Основни национални приоритети за бизнеса остават членствата в Еврозоната, сухопътния Шенген и ОИСР.

Дата: 12.04.2024

Източник: БСК

Прочетено: 271