04.04.2024

„Притеснително е, че се прави актуализация на бюджета още в първото тримесечие – тоест, през годината вероятно ще има няколко актуализации и то точно през тази година, в която се подготвяме да влезем в Еврозоната. Това е лошият сигнал.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime макроикономистът доц. д-р Щерьо Ножаров. Според него в бюджета за 2024 г. няма заложени буфери и предупреди, че приходите от ДДС вероятно тази година ще бъде с 2 млрд. лв. по-малко.

„Има известен риск за мен и се налага преосмисляне на бюджета, още повече, че той е заложен с експанзивна фискална позиция, а трябва да има неутрална фискална позиция. Това са препоръките на МВФ, които излязоха скоро, както и на Световната банка“, подчерта експертът.

„Обикновено инфлацията се получава от прегряване на икономиката, обаче в нашия случай това не е така. Ние имаме съчетание между свиване на икономиката, защото растежът за миналата година е под 2%, и в същото време голяма инфлация. Тоест имаме едно нарастване на паричната маса на база на раздаване на пари за доходи, за плати, пенсии и т.н. Имаме свиване на износа, на вноса, индустриалното производство е спаднало, което води до свиване на икономиката спрямо експанзивното разрастване на паричната маса“, обясни макроикономистът.

Дата: 04.04.2024

Източник: Euronews

Прочетено: 340