15.03.2024

Заместник-председателят на БСК Мария Минчева е част от 7-членната делегация на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за 68-та сесия на Комисията на ООН за положението на жените (CSW68), която се провежда в периода 13-16 март 2024 г., в Ню Йорк (САЩ). Ръководител на делегацията е Оливиеp Рьопке – председател на ЕИСК. Освен Оливер Рьопке, в делегацията на ЕИСК участват: Криста Швенг, Мария Минчева, Чинция дел Рио, Мария Николопулу, Киара Кораца и Сиф Холст (председател на група "Равенство" на ЕИСК).

Програмата на форума предвижда министерски кръгли маси по приоритетната тема, с акцент върху мобилизирането на финансиране за равенство между половете, политики и стратегии за прекратяване на бедността сред жените и момичетата, добри практики за укрепване на институциите и постигане на равенство между половете, системи за социална закрила, достъп до обществени услуги и устойчива инфраструктура за равенство между половете и овластяване на жените и момичетата.

В рамките на посещението ще се проведат серия от срещи: с Комисаря по въпросите на равенството – г-жа Хелена Дали, и европейски неправителствени организации; с г-жа Карлиен Шееле – директор на Европейския институт за равенство между половете (EIGE), и г-жа Маруша Гортнар – ръководител на отдел "Научни изследвания и подкрепа на политиките" на EIGE; със специалния представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти г-жа Прамила Патън; със заместник-директора на УНИЦЕФ г-жа Кити ван дер Хейден; с ръководителя на публичните партньорства на ООН за жените г-жа Каролин Рустен и др.

Предвидени са и няколко съпътстващи събития:

  • „Мобилизация за ратифициране на Конвенцията на МОТ за насилието и тормоза (C190) в навечерието на петгодишния й юбилей“, организирано от правителството на Мексико, Международната организация на труда и Human Rights Watch.
  • Събитие, посветено на системите за социална закрила, достъпа до обществени услуги и устойчивата инфраструктура за равенство между половете и овластяване на жените и момичетата

В декларация, представена на 13 март т.г., ЕИСК предлага 10 точки за действие за насърчаване на равенството между половете, справяне с бедността и укрепване на институциите от гледна точка на пола, в съответствие с приоритетите на ЕС. Тези точки за действие включват защита на жените от всякакъв вид насилие, справяне с бедността чрез програми за икономическо овластяване, осигуряване на достъпни здравни услуги и насърчаване на услуги за сексуално и репродуктивно здраве. ЕИСК подчертава също така значението на насърчаването на справедливото представителство на жените на пазара на труда и на висши длъжности в различни сектори на дейност.

В прессъобщение Оливер Рьопке подчерта значението на присъствието на ЕИСК на CSW68, призовавайки за по-силен глас за тези изключително важни искания. Той също така насърчи конструктивната критика от страна на гражданското общество, неправителствени организации и институции, работещи заедно за обща цел: „по-равноправна Европа, по-равноправен свят“.

През 2022 г. 95,3 милиона души в ЕС са били изложени на риск от бедност или социално изключване — което се равнява на 21,6% от населението на ЕС. Този риск е по-висок при жените, отколкото при мъжете (22,7% от жените в сравнение с 20,4% от мъжете). По данни на ООН, една на всеки 10 жени по света живее в крайна бедност. Прогнозите сочат, че 342,4 милиона жени и момичета няма да са излезли от крайната бедност до 2030 г., освен ако не променим настоящите тенденции. Необходими са допълнителни 360 милиарда долара за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН в частта за равенството между половете и овластяването на жените.

Вж. СНИМКИ

 

Дата: 15.03.2024

Източник: БСК

Прочетено: 525