07.02.2024

9,3% е безработицата в Шуменска област, като нивото през последните месеци се задържа. Безработните в региона са около 6400, а обявените от работодателите свободни места са с около 2000 по-малко. Както сега, така и в бъдеще в региона ще се търсят две категории работници и специалисти, каза за Радио Шумен Томчо Томов от Българската стопанска камара. 

"Преди всичко квалифицирани работници със средно образование - строители, заварчици, машинни оператори, техници, електротехници, шлосери, шофьори, работници по озеленяване, работници в керамично производство и хранително-вкусова промишленост, касиери, продавачи, търговски консултанти. Специалисти с висше образование - строителни инженери, педагогически специалисти, IT специалисти, юристи, геодезисти, инженер-химици, лекари, медицински сестри, рехабилитатори и хореографи", посочи той.

Работодателите в почти цялата страна срещат затруднения с намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори. Това пък сочи най-новото проучване на Агенцията по заетостта. 

Според работодателите от областите Шумен, Габрово, Перник и Видин главната причина за трудния подбор е липсата на мотивация за работа у кандидатите, а тези от областите Силистра и Русе посочват като проблем липсата на кадри като цяло.

Дата: 07.02.2024

Източник: БНР Шумен

Прочетено: 337