30.01.2024

"Да работиш по-малко, но за същото възнаграждение" – такъв експеримент ще проведат в Германия, за да се изследва ефекта на 4-дневната работна седмица.

Конфедеративният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров ни дава следните данни, от проведено социологическо проучване. При него 56 процента от работниците искат 4-дневна работна седмица, като са анкетирани над 10 000 хора на труда. 22% от пях пък заявяват, че дори биха работили с по-ниска заплащане при 4-дневна работна седмица. Според Загоров в България към работа само в 4 дни от седмицата ще се премине плавно. Този модел обаче ще доведе до нов социален конфликт – между квалифицирани и неквалифицирани кадри.

От името на работодателите Томчо Томов от БСК цитира изследване във Великобритания, при което е въведена 4-дневна работна седмица в редица компании. Една трета от тях отчитат повишаване на приходите и намаляване на разходите за болнични. Според него с въвеждането на 4-дневна работна седмица работоспособността на човешкия капитал ще се повиши. Експертът смята, че този модел ще доведе до неравнопоставеност в отделните сектори – от една страна материалното производство, от друга страна – сферата на услугите. Чуйте коментара на Томчо Томов в звуковия файл.

БНР

Дата: 30.01.2024

Източник: Радио Пловдив

Прочетено: 500