24.11.2023

Добри Митрев връчи на „Мебели Виденов“ наградата за най-бързо развиващо се голямо предприятие

БКДМП върви своя път повече от 30 години, като отстоява интересите на своите членове – близо 300 фирми, 17 професионални гимназии и един университет. Благодарение на вас,  българската мебелна промишленост е на 15-20 място по оборот в Европа, въпреки че по площ на горите България е на осмо място. Макар че ключови играчи загубиха огромни договори, заради недалновидни политически решения, вие стоите много добре на международните пазари. В крайна сметка, вашата индустрия прави около 3% от БВП, което е над 3 млрд. лева. Моите адмирации към всеки един от вас! Чест ви прави, че обръщате внимание на теми, които са важни не само за бранша, а за цялото общество, като опазване на гората, зелената трансформация на икономиката, отпадъкът като суровина, генерационния подход като ключов за съхраняването на бизнеса.“

Това каза председателят на УС на БСК Добри Митрев при откриването на годишната конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) – член на БСК, която се провежда днес и утре в к.к. Боровец. Конференцията е най-големият форум, който събира на едно място представителите на успешни и утвърдени компании от секторите мебелно производство и дървообработване, като всяка година представя актуална и важна информация за тенденциите в индустрията.

По време на най-значимия форум за двата бранша се представят данните за мебелната индустрия в България, Европа и света. В програмата са включени презентации на тема дизайн и кръгова икономика. Ще бъдат представени и резултатите от социологическо проучване за потреблението на мебели у нас, проведено специално за БКДМП. То ще покаже какви са потребителските нагласи, както и как се избират и купуват мебели от различните демографски и социални групи.

Традиционно бяха връчени и Годишните награди на БКДМП

В категорията за "Най-бързо развиващо се предприятие" наградата отиде при "Марк Декор" ЕООД и бе връчена от проф. ф-р Живко Гочев от Лесотехническия университет. Другите номинирани за тази награда бяха "Натанаил" ЕООД и "Палети България" ЕООД.

Камарата отличи и победител сред номинираните в категория "Най-бързо развиващо се малко предприятие" - наградата получи фирма "Фореста мебе" ЕООД. като отличието бе връчено от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев.

Следващата категория бе "Най-бързо развиващо се средно предприятие", като наградата взе "Рико стил" ЕООД. Наградата бе връчена от заместник-кмета на община Самоков Люба Кленова.

По време на церемонията бе връчен и приз в категория "Най-бързо развиващо се голямо предприятие". Номинираните бяха "Ролпласт" ЕООД, "Господинови строймаркет" ООД и "Мебели Виденов". Наградата отиде при компания "Мебели Виденов" и бе връчена от председателя на Българска стопанска камара Добри Митрев.

"Без значение от сферата на дейност, за мен винаги е радост, когато освен за оцеляване, можем да говорим за развитие, и то с бързи темпове. Всяко едно разрастване е обвързано с финансови инвестиции, със създаване на нови работни места, с поемане на нови рискове. Може би мнозина ще кажат, че тези предприятия са гръбнакът на българската икономика, но за мен те са по-скоро мозъкът. Те ни карат да мислим отвъд проблемите, те ни стимулират да се развиваме, създават здравословна конкурентна среда и са повод за преклонение пред предприемаческия дух", каза при връчването на наградата Добри Митрев.

БКДМП връчи и награда "Износител на годината" (Сектор мебелно производство) - на фирма "Мебелор" ЕООД. Награда бе връчена и за Сектор дървообработване, като тя отиде при компания "Кроношпан България" ЕООД.

Тази година Камарата връчи и награди на фирми, които са били плътно до организацията през последните тринадесет години.

В началото на конференцията от Камарата прочетоха поздравителен адрес от името на председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. "Убеден съм, че форумът ще бъде поле за обмен на информация, за още по- успешно развитие на тези традиционни за България отрасли. Усилията на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост са особено ценни, както за насърчаването на икономическия подем на страната, така и за стабилното присъствие на българския мебелен бизнес на международните пазари. Всичко това обаче е немислимо без добро образование, интегрирането на новите технологии в производствения процес и създаване на млади високо квалифицирани кадри, които да постигнат устойчиви резултати", се посочва още в поздравителния адрес.

Поздравителен адрес бе прочетен и от председателя на парламентарната комисия по земеделие, храните и горите в Народното събрание Десислава Танева. "Със своя значителен принос за националната икономика и икономическия растеж в сектор "Дървообработване" и "Производство на мебели", Вие сте от огромна важност за страната ни. В условията на пазарна икономика секторът заема достойно място при реализация на продукция при мебелно производство, което свидетелства за конкурентно способността на българските предприятия", се посочва в адреса от Десислава Танева.

"За мен е чест да застана пред всички вас в тази зала за пореден път. За пореден път ние показваме, че нашия бранд е обединен, има колегиални отношения и между нашите членове цари разбирателство", каза по време на конференцията председателят на Управителния съвет на БКДМП проф. Васил Живков. По думите му тази конференция е емблема за браншовите организации.

"Всички, които сте тук, в тази зала, знаят, че горите на всяка държава са изключително ценен актив. Те освен дървесина и недървесни горски продукти изпълняват и жизнено важни обществено полезни функции", каза по време на официалното откриване заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов.

Слово към присъстващите поднесе и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Стоян Тошев. Той каза, че ИАГ застава плътно до БКДМП за всички инициативи, които предприемат за развитието на отрасъла. Инж. Тошев посочи, че отрасълът е изключително важен за икономическото развитие на страната.

Към присъстващите се обърна и заместник-кметът на община Самоков Люба Кленова. Тя поздрави Камарата за инициативите, които провежда, като каза, че тя е намерила точното място за провеждане на конференцията, а именно в Боровец, който е заобиколен от гори и природа.

Поздравления към присъстващите и Камарата поднесоха и още лица обвързани с бранша, както и деканът на факултет "Горска промишленост" към Лесотехнически университет проф. Васил Живков. Той посочи, че доброто образование трябва да бъде съчетано с бизнеса.

СНИМКИ

Дата: 24.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 510