18.11.2023

Приходите в Бюджет 2024 са надценени – на това мнение са президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. Двамата коментираха пред TV Euronews Bulgaria бюджета на държавата за догодина, който влиза в парламента до дни. 

Мария Минчева, БСК:

Традиционно, на нас ни се струва, че приходите са надценени. Съответно, разходите няма как да съответства на приходите. Има много критики в тази посока през последните дни. По медиите излезе, че с лекота се намаляват милиарди – в едната посока, в другата посока. Толкова лесно да се намаляват капиталовите разходи означава, че са предвидени за буфер, а не толкова за проекти, които има готовност да бъдат реализирани. Така че, вероятно тези критики донякъде са основателни.

В този бюджет не виждаме нещо по-различно от бюджетите за предходните години. Няма наченки на реформи, които да стартират през следващата година, да се решават някакви по-сериозни проблеми. Оставаме скептични относно полезния ефект, който ще възпроизведе този бюджет – освен, че ще се обезпечат текущите разходи. 

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“:

Този бюджет, за разлика от повечето бюджети, които се правеха преди години, е с приходи, за които има основание да се считат за надценени.

В предишните години се постъпваше по обратния начин – приходите се подценяваха. От там се вадеха някакви показатели – за балансирани бюджети, за бюджети с излишък и т.н. И после разликата между записаното в бюджета и действително постъпилото като приход се изразходваше по усмотрение на тесен кръг хора. Не по най-добрия начин – финансираха се всякакви неща, понякога най-различни приумици.

Сега се прави обратното. Дали това е вярно – ми е трудно да кажа. Ние имахме срещи с ръководния екип на правителството, отговарящ за тези неща, за да си поговорим с тях за доходите. Чухме някои заявки за намерения – а как те ще бъдат реализирани, е друг въпрос. 

Целия разговор вижте във видеото.

Дата: 18.11.2023

Източник: euronewsbulgaria.com

Прочетено: 477