14.11.2023

Синдикати и работодатели за параметрите на финансовата рамка 

След като вчера синдикати определиха проектобюджета за 2024 година като оптимистичен в приходната си част, темата коментираха в предаването „Твоят ден” (Нова нюз) Атанас Кацарчев от КТ „Подкрепа” и Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българската стопанска камара.

„Бизнесът смята, че това е един бюджет, който няма ясна цел. Целта със сигурност не е икономически растеж. Някак мъгливо се посочват инвестиции, но под „инвестиции” се има предвид публичният капитал и разходи, а не частните, които са в основата на растежа на всяка икономика”, заяви Ножаров.

По думите му, частните инвестиции трябва да представляват 25% от брутния вътрешен продукт, а при нас са 17 на сто. Затова и икономическият растеж е много нисък, смята още той. Ножаров е категоричен, че за бизнеса това не е бюджет, построен върху икономически растеж, а бюджет, построен върху бъдещи дългове.

Кацаров отново сподели убеждението, че проектобюджетът е много оптимистичен в приходната си част. По думите му, в него има и много рискове. „Да погледнем събираемостта на приходите – за 2022 година е 38,6%, за тази година е очаквано 35,1 на сто. Това е спад от над три пункта”, коментира синдикалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 14.11.2023

Източник: Нова нюз

Прочетено: 629