30.10.2023

BusinessEurope публикува днес резултатите от ново проучване на европейски компании, което подчертава уменията и предизвикателствата при наемане на персонал, пред които са изправени.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Й. Байрер заяви:

„Нашето проучване сред европейските компании потвърди, че те са изправени пред нарастващ недостиг на работна ръка и умения. Това се подхранва от три фактора: демографска промяна, високи нива на неактивност и ниски нива на мобилност в рамките на ЕС. Този недостиг ще продължи да бъде основното предизвикателство на европейския пазар на труда през следващите години.

Анкетираните в нашето проучване потвърждават, че работодателите са изправени пред недостиг на хора с всички нива на умения. Въпреки това недостигът се отчита като най-остър в техническите и свързаните с инженерството професии: почти половината (46%) от анкетираните идентифицират необходимост от цифрови и STEM умения.

Те също така съобщават, че се подават по-малко заявления, повече търсещи работа отпадат от процесите на набиране на персонал и има по-голямо текучество на персонал. Поради това, компаниите наемат хора, които не отговарят на всички критерии за работа и осигуряват обучение, след като човек се присъедини към компанията. Почти две трети (66%) от респондентите също подчертават необходимостта от по-голяма мобилност в рамките на ЕС и миграция в трети държави, за да се компенсира недостигът на таланти.

Всички тези данни подчертават, че обявеният план за действие на ЕС за справяне с недостига на работна ръка и умения трябва да се справи със заетостта, образованието и обучението, както и с мобилността и миграцията. Този план за действие трябва да бъде включен в по-широка европейска стратегия за конкурентоспособност.“

Пълното проучване на BusinessEurope за недостиг на работна ръка и умения можете да намерите тук.

Дата: 30.10.2023

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1026