12.10.2023

На 11 октомври 2023 г., в Посолството на Република Франция в България беше представена безпрецедентната по големина бизнес делегация от департамента  Ил и Вилен, част от регион Бретан. Ръководител на делегацията е Ерик Чалан Белвал – президент на MEDEF 35 (Mouvement des entreprises françaises du Département d'Ille-et-Vilaine), придружен от Мари-Пиер Ведрен – член на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, родом от този регион на Франция. 

Посещението стана възможно благодарение на съвместните усилия на Българската стопанска камара (БСК), Посолството на Република Франция в България и Френско-българската търговско-промишлена камара.

Делегацията включва 120 бизнес лидери от всички сектори: енергетика, банково дело и финанси/управление на инвестиционни фондове, транспорт, телефония, химикали, кетъринг/хранително-вкусова промишленост, консултантски фирми, дистрибуторски, комуникационни, изследователски организации и др.

По време на пресконференция Ерик Чалан Белвал подчерта значението на продължаването на разширяването на еврозоната към България, тъй като единната европейска валута допринася за укрепване на финансовата и икономическата стабилност и по този начин благоприятства бизнес климата и инвестициите в рамките на общия европейски пазар.

Посещението на делегация от над 100 френски предприятия говори за засилен интерес към България и има политически измерения, заяви посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер. Той сподели, че Бретан е един от най-динамично развиващите се региони във Франция и това тридневно посещение в България трябва да ни позволи да развиваме нови икономически и технологични партньорства между нашите две страни.

"Реиндустриализацията е нашата цел", заяви Мари-Пиер Ведрен, евродепутатка и заместник-председателка на Комисията по международна търговия на Европейския парламент. Много важно е, че това посещение е в държава членка на ЕС и идва в момент, когато предстоят европейски избори, когато сме изправени пред много предизвикателства. Защото трябва да сме единни и можем да сме единни само когато се познаваме. Политическите отношения са важни, но икономическите и културните отношения са също толкова важни, защото те укрепват нашата сплотеност и суверенитет, който е особено важен днес в области като енергетиката и храните, добави Ведрен.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. Здравната криза, смесена с усложнената геополитическа обстановка, накара френските промишлени предприятия да преразгледат изцяло локализирането си в света и налице стои големият въпрос за фирмите, установени в Азия. Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България, каза той.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев припомни прословутата закуска във френското посолство, в която преди 34 години участваха президентът Франсоа Митеран и български дисиденти. "Тази закуска беше един от катализаторите на положителните политически промени в България. Вярвам, че и днешното посещение на над 100 компании от департамента Ил е Вилен ще бъде пак катализатор на положителни икономически промени", заяви той. 

Митрев изрази надежда Европа да продължи да бъде водещ фактор в икономически план, да спре деиндустриализацията и да остане най-хубавото място за живеене и правене на бизнес в света. "Кризите, които ни връхлетяха през последните 3-4 години, всъщност ни показаха, че ако бъдем заедно, ние ще постигнем много и от научените уроци ще създадем нови възможности", каза още той.

На проведения след пресконференцията официален прием във Посолството на Р Франция френските делегати имаха възможност да обменят мнения с българския министър на околната среда и водите Юлиан Попов и да се срещнат с много лица, вземащи решения от политическия и бизнес свят. 

За днес (12 октомври) е насрочен българо-френски бизнес форум. На срещата БСК ще запознае делегацията с перспективите пред икономиката на България, структурата на работодателските системи и отношенията със синдикатите в страната. Ще се състои и дискусия с френски фирми, работещи в България. В края на форума БСК и МЕДЕФ ще подпишат споразумение за по-задълбочено сътрудничество, обмен на информация и мнения, от значение за подобряване на бизнес средата в Европа, както и ангажимент за обслужване на френски и български компании, членове на двете организации, желаещи да установят контакти и бизнес сътрудничество помежду си.

След форума френските гости ще посетят български предприятия от секторите "Текстил и мода", "Храни и напитки", и "Роботика", като посещенията са организирани от БСК, в партньорство с членуващи в Камарата браншови организации и фирми, съобщиха от БСК. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив.

Снимки: © Посолство на Франция в България

***

КРАТКА СПРАВКА ЗА БЪЛГАРО-ФРЕНСКИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

Общият търговски поток между България и Франция към края на 2022 е на стойност 2.78 милиарда EUR

Търговският баланс на България с Франция е положителен: 376.3 милиона EUR

Общият внос на България от Франция за 2022 е на стойност 1.2 милиарда (16.3% увеличение в сравнение с 2019 преди пандемията).

Най-много България внася от Франция автомобили, машини и оборудване, фармацевтични продукти.

Общият износ на България за Франция през 2022 е на стойност 1.58 милиарда евро (28.9% увеличение в сравнение с предпандемичната 2019).

Най-много Франция купува от България части за машиностроенето, електроника и електротехника, облекло и модни аксесоари, сурови слънчогледови ядки и патешки и гъши дроб.

Българският експорт на охлюви за Франция е нараснал със 136% през 2022 в сравнение с 2021 година.

Франция е и най-големият купувач на български етерични масла. 

Дата: 12.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 802