29.09.2023

„През 2024 г. българската икономика ще бъде в повратна точка от своето развитие. Високият натиск върху цените на енергията и някои основни суровини, съчетано с намаляването на покупателната способност на домакинствата, ограничена и от затегнатото кредитиране (нарастващи лихвени проценти), намаляващо външно търсене поради забавянето на икономиката на ЕС и основни външнотърговски партньори на България от трети държави, могат да доведат до ограничен икономически растеж.“

Това прогнозира председателят на УС на БСК Добри Митрев в реч пред участниците в редовната годишна сесия на Общото събрание на Бизнес клуб България-Белгия-Люксембург, където бе поканен като keynote speaker.

Според председателя на БСК, инфлационната спирала и административно увеличение на МРЗ може да създадат определени рискове за ефективното управление на фирмените разходи. Въпреки това, прогнозите за пазара на труда са той да остане стабилен, предвид демографската ситуация и изчерпващите се възможности за предлагане на работна ръка. Прогнозата за безработицата през 2024 г. е тя да спадне до 3,2% спрямо очакванията за 3,7% през 2023 г. Прогнозата за растеж на заетостта през 2024 г. е за темп от 0,7% спрямо очаквания от 0,4% за 2023 г.

Висок остава и геополитическият риск, който оказва пряко въздействие върху веригата на доставки, смята Добри Митрев. Според него, за българската икономическа политика през 2024 г. от особена важност е гарантирането на сигурността на енергийните доставки на адекватни цени, запазването на фискалната стабилност и устойчивостта на публичните финанси, поддържане на високи възможности за фирмени инвестиции, насочени към създаването на високотехнологични работни места, и ефективното провеждане на реформите във връзка с Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Председателят на БСК постави акцент върху необходимостта от ускорено приемане на България в Шенген и Еврозоната. „България и Румъния са готови, постигнали са всички изискуеми критерии за членство и това е признато от всички европейски институции. Затова всяко забавяне е неприемливо“, каза Добри Митрев и подчерта, че докато тече този дебат, добре е България да довърши реформите, гарантиращи върховенство на правото, и така да покаже, че наистина заслужава напълно членството си в Шенген. Също така, очакваме приемането на законите, свързани с присъединяване към Еврозоната, както и ефективно провеждане на информационна кампания. Според Добри Митрев, реалистичната дата за прием в Еврозоната е 1 януари 2025 г.

***

Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург е създаден в София, България, на 5 април 2005 г. Клубът е организация с нестопанска цел, която развива своята дейност като формална, социална и културна точка за срещи на юридически и физически лица от белгийски, български и люксембургски произход. ББЛ Клуб е платформа за обмяна на бизнес мнения и опит на българския пазар. Днес ББЛ в България активно насърчава бизнес отношенията между трите държави – Белгия, България и Люксембург. Членове на Клуба са над 30 компании, част от които членове на Българска стопанска камара.

 Вж. СНИМКИ

 

Дата: 29.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 680