24.09.2023

Добри Митрев, председател на УС на БСК, "В развитие", 21.09.2023

Българската дипломация трябва да се стреми да предава посланието, че членството на България и Румъния в Шенген ще направи границите на Европа още по-сигурни, а неприемането пречи на общата ни охрана. Ако бъдем членове на шенгенското пространство, няма никаква пречка чуждестранни въоръжени сили да се включат в охраната и ресурсът, включително на Фронтекс, да бъде насочен към границата, която да се пази много по-добре. България не може да спаси ЕС. Никой не може, ако няма общо решение за всички граници. Това каза Добри Митрев, председател на УС на БСК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Големият проблем на Европа е, че има крещяща нужда от лидери. Тя не беше замислена като съюз, в който държавите помежду си да си пречат, между съюзници да се водят съдебни дела, защото стана ясно, че румънските политици са готови и на такива актове. Тя е създадена като съюз на съмишленици, на отговорни общества, между които разговорите, диалогът са начина за решаване на общи проблеми. 26 млн. души, които живеят в България и Румъния, от десетилетие са лишени неправомерно от това да имат достъп до единния европейски пазар. Загубите за предприятията и за хората са в размер на милиарди. Ако искаме да вървим заедно, трябва да вървим в синергия, а не едните да се затварят и само да надзъртат навън. Добрите съседи не правят така".

Подобно нещо не можеше да се случи във времето, когато имаше лидери като германския канцлер Хелмут Кол и френския президент Франсоа Митеран, категоричен бе Митрев. "Това е много тъжно. Ако искаме да променим отношението към нашата страна, трябва да бъдем изключително последователни и настойчиви и да спрем с комплексите си. Много често се налага да се търси съдействието на България по различни въпроси. Трябва да умеем да бъдем равнопоставени дипломати. Когато се иска нещо от нас, ние пък да поставим свои условия".

Желанието на България и Румъния за членство в Шенген е дългогодишно и вече 12 години ние напълно изпълняваме всички технически критерии. Това, което в момента ще ни попречи, може би, е политическата кампания преди изборите, която се води в Австрия, но това не трябва да ни отчайва, коментира Митрев. "Нека попитат австрийските и нидерландските компании, базирани в България - според тях трябва ли България да стане част от Шенген. Те са категорично "за" влизането на България".

"Има някаква доза лицемерие (въпреки че това е силна дума). От една страна европейските обществата са силно предпазливи от превземането на държавите им от незаконни мигранти. Това е резонно чувство и разбираем инстинкт за съхранение, но от друга страна основното послание в речта на Урсула фон дер Лайен, бе, че няма хора за работа. Компаниите изпитват остър недостиг на кадри. От една страна се твърди, че мигрантите са много, а от друга страна - не съм чул за върнати мигранти от тези страни, защото са нужни хора за работа. Производственият персонал е от най-различни националности и трябва да попитаме австрийските граждани, например, дали са готови да влязат в производството".

Българската дипломация трябва да работи за това да бъдем възприемани не само като гаранти, че през нашата граница няма да има нежелан мигрантски поток, добави събеседникът. "Шенген трябва да бъде разглеждан, разширяването му трябва да бъде разглеждано като обща политика на Европа, ако искаме този континент да бъде развит и водещ. Ако искаме да бъде локомотив към промените към по-добро. Разширяването на Шенген е част от това".

Европейският съюз признава, че България и Румъния са пример за добра работа по границите си, но България не може да спаси ЕС и никой не може, ако няма общо решение за всички граници, подчерта Митев.

"Истината е, че имаме какво да направим и по отношение на съдебната система, и по отношение на охраната на границите си, особено с Турция. Нужно е подобрение, както на физическия, така и на техническия контрол. Но Европа трябва да инвестира във всички свои граници, ако иска да се предпазва".

Кога можем да очакваме ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенген да бъде смекчено и да отпадне?

Вижте целия коментар във видеото.

Дата: 24.09.2023

Източник: Bloomberg

Прочетено: 1004