28.06.2023

Днес, 28 юни 2023 г., председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев и заместник-председателят Мария Минчева проведоха работна среща с новоназначения български посланик в Социалистическа Република Виетнам – Павлин Тодоров.

Целта на срещата бе обмен на информация относно възможностите за партньорство и развитие на българо-виетнамските икономически отношения.

„Българските компании не познават пазара във Виетнам. Усилията трябва да се насочат към провеждането на двустранни бизнес срещи, за да могат компаниите да добият по-добра представа за огромния неизползван потенциал в редица сектори – хранителна и фармацевтична промишленост, растителни и етерични масла, азотни и синтетични торове, машиностроене, туризъм“, каза председателят на БСК.

Участниците в срещата се съгласиха, че е необходима целенасочена и задълбочена работа с компаниите от азиатския регион. Съвместната работа със Службите по търговските и икономически въпроси, които да предоставят концентрирана информация за позиционирането на чуждите пазари е част от процеса по насърчаване на търсенето на компании за международно сътрудничество. С фокусиране върху този аспект е възможно и преодоляването на традиционно отрицателното търговско салдо с Виетнам през последните три десетилетия.

По време на срещата беше обсъден и проблемът с недостига на работна сила. Изградените добри контакти между България и Виетнам в периода преди 1989 г., когато около 30 хиляди виетнамски граждани получават образование в български висши училища и специализират и работят у нас, са предпоставка за засилване на сътрудничеството в областта на осигуряването на работна ръка. Конкуренцията при вноса на работна ръка от съседни държави като Румъния и Гърция е голяма, но традиционните взаимоотношения, постигането на интеграция на работниците и благоприятните условия за живот и труд у нас са предимство, което трябва да бъде взето предвид.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам е улеснило стокообмена чрез премахване на мита върху основни стоки, намаляване на бюрокрацията и отваряне на пазара на Виетнам за износ на услуги от ЕС в различни сектори. Павлин Тодоров потвърди благоприятното влияние на политическо ниво и на Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам, което предстои да влезе в сила, за подобряването на инвестиционния климат и предоставянето на повече сигурност на европейските и виетнамски инвеститори. Като добър пример г-н Тодоров посочи компанията „Агрия“, член на БСК, която успешно се позиционира на пазара на синтетични торове във Виетнам и Камбоджа.

Очаква се новият посланик да заеме официално поста в началото на месец август 2023 г. Това е първият посланически мандат на Павлин Тодоров.

Дата: 28.06.2023

Източник: БСК

Прочетено: 797