27.04.2023

Данъчни промени няма да намалят бюджетния дефицит до 3%, но биха направили българския бизнес неконкурентноспособен и биха го върнали към сивия сектор. Това коментира Добри Митрев, председател на УС на БСК, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Поводът е предложенията за връщане или увеличаване на ДДС ставката и въвеждането на данък свръхпечалба като мярка за намаляване на заложения в бюджет 2023 дефицит от малко над 6% на 3%.

Според него увеличаване на ДДС ставката е подходяща единствено за износителите в България, заради възстановяването й. За гражданите обаче това би означавало увеличаване на цените, а за бизнеса връщане към сивия сектор, който значително се е изсветлител благодарение на подкрепящите мерки.

„Увеличени са и разходите за труд на работодателите. Най-съществено е в секторите ресторантьорство и спорт и култура - съответно средният осигурителен доход е скочил с 36% и 27%, т.е. ние имаме положителен резултат от това, че ставката беше намалена. Вече няма данъчни измами, внасят се ДДС и сега искаме да ги върнем към сивия сектор“, коментира Митрев и добави, че е неразумно да се бърка в данъчния модел преди влизането на страната ни в еврозоната.

Според него резервите, които могат да бъдат използвани за намаляване на дефицита, са съкращаване на разходите за администрацията, която от години е в един и същ състава, а населението е намаляло. Освен това в бюджета да бъде внесен не 50% от дивидента на държавните дружества, а 100%.

„Ако продължаваме да правим по този начин бюджета на държавата, то ние обричаме на още по-голяма бедност всеки един български гражданин. Увеличаването на пенсиите и минималната заплата е популизъм при условие, че го правим за сметка на дълг с високи лихвени проценти. Този дълг няма да може да бъде платен дори от нашето поколение. Ще трябва и нашите деца да изплащат грешките, които бяха направени в предходните бюджети“, добави Добри Митрев.

Дата: 27.04.2023

Източник: Радио Пловдив

Прочетено: 789