13.04.2023

Всеки трети работещ е в риск от изпадане от пазара на труда поради дефицити в дигиталната компетентност

Само 19% от работната сила покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност. На този фон, над 90% от работните места изискват специфични видове цифрови умения. 15% от активните участници на пазара на труда са застрашени от отпадане от работа, поради липса на елементарно ниво на дигитална компетентност, сочи изследване на Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

"Данните са натрупвани около 6 месеца. Извадката е представителна и обхваща 130 предприятия и над 2000 изследвани лица. Фокусът на изследването беше върху хората, които имат ключови позиции в дейността на тези предприятия."

Това обясни Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара, пред БНР.

Според него тези лица определят нивото на дигитализация в своите предприятия като ниско или умерено ниско. Това означава, че България изостава от темповете на технологично развитие. Вървим към цифровизация, промени в аналоговата информация по посока на спорадични действия, свързани с цифровизацията. Но не достигаме ключовата цел – дигитална трансформация.

"Само 20% от предприятията разполагат с дългосрочна стратегия и програми за дигитализация. Нещо повече около 35% от тях считат, че имат други неотложни приоритети и не планират нарастване на инвестициите“, допълва Томчо Томов.

Наблюдава се дигитално разслоение на населението, което може да се опрели като вид социално неравенство. Между 20% и 30% са уязвимите, обикновено това са хора с по-нисък образователен ценз и принадлежат към по-възрастното поколение.

"Около 40% от работната сила са хора, които са във възраст, при която се наблюдават множество психологически бариери по отношение на дигитализацията“, твърди експертът.

Според Томчо Томов индустрия 5.0 се развива. Постоянно следим и публикации, съобщения и информация за навлизането на изкуствения интелект. Сега се навлиза в когнитивните способности на хората. Това ще засегне множество професии. 


60% посочват, че технологиите на техните работни места са променени. 70% посочват, че са променени методите на организация и управление на бизнеса.

"Формалното образование все по-трудно може да догони промените в технологиите. То трябва да се отвори към бъдещето и да предлага по-кратки и гъвкави квалификации“, посочва експертът.

Необходимо е да се развият гъвкави програми за продължаващо обучение, да се ускори сдружаването на малки и средни предприятия в секторни квалификационни фондове и клъстери за развитие на професионални умения на работната сила.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 13.04.2023

Източник: БНР

Прочетено: 997