05.04.2023

Томчо Томов, директор на НЦОК към БСК, пред в. Дневник

България е първа в Европейския съюз по процент на младите хора, които казват, че са започнали свой бизнес или предприемат стъпки, за да го направят. Най-често те са водени от желанието си да следват своята страст или интерес, а основна бариера е достъпът до достатъчно средства. Това са част от изводите в проучване на Евробарометър, публикувано през март. В България то е проведено през октомври 2022 г. сред 1 021 души на възраст от 15 до 30 години.

Отговаря ли тази представа за младите български предприемачи на действителността? Какви са очакванията и представянето им като служители? Подготвени ли са изискванията за предприемаческа дейност в българската реалност? Какво ги мотивира сами да станат бизнесмени?

"Дневник" се свърза с българи с преки впечатления от качествата на прохождащите като служители и/или млади предприемачи и анализира данните от изследването, за да потърси отговор на тези въпроси. Един от тези отговори е, че общественият образ на това що е предприемач в България вече се е променил.

 

Какъв да е бъдещият работодател?

Според Евробарометър за най-много българи (94%) при избора на потенциално работно място най-важно е компанията да бъде финансово стабилна.

Второ по важност е да предлага "добра заплата" (93%).

Следват отговорите компанията работодател да зачита баланса между личен и професионален живот и да подкрепя кариерното развитие (и двете по 90%).

За 81% от анкетираните най-важно е включването на служителите във взимането на решение. Същият процент поставят на първо място това компанията да има социални цели. Да има цели, конкретно свързани с околната среда, е важно за 74% от интервюираните.

Интересно е да се отбележи, че българите са първи в ЕС по процент на смятащите, че е "много важно" фирмата да има социални цели - 40 на сто.
 

Какво искат?

Попитани коя е най-важната за тях цел, която биха си поставили при създаването на свой бизнес, най-често българите (46%) заявяват, че това е да следват своята страст или интерес. Други популярни отговори са:

  • 30% - да създам своя собствена работа
  • 24% - да забогатея
  • 23% - да направя нещо положително за света
  • 30% - да реализирам на практика иновативни идеи
  • 23% - да създам работни места за други.

 

Самонаети или служители

Малко повече анкетирани (48%) предпочитат да са служители, отколкото самонаети (46%).

Младите българи, които предпочитат сами да са си ръботодател, най-често посочват като причина за това свободата да изберат работното си време и място (55%), независимостта на това "да си бъдеш сам шеф" (47%) и личното задоволство от превръщането на една идея в реалност (39%).

Тези, които предпочитат да са служители, дават най-често като аргумент редовния стабилен доход (44%), сигурността на работното място (42%), фиксираното работно време (26%), недостатъчно капитал/средства, за да преминат към статут на самонаети (24%).

Бариери

Попитани кое според тях спира младите хора да станат предприемачи, най-често българите казват, че това са недостатъчните капитал/ресурси (40%), свързаните финансови рискове (35%) и липсата на познания/образование/умения за започване и управление на бизнес (32%).

Подкрепа

В България е най-високият процент хора, които заявяват, че са започнали свой бизнес или предприемат стъпки, за да го направят (общо 37 на сто).

Бихте ли помислили да създадете собствен бизнес и да работите за себе си?

© Евроберометър

Бихте ли помислили да създадете собствен бизнес и да работите за себе си?

На въпроса, ако трябваше да създадат собствен бизнес, какъв вид подкрепа би им била най-полезна, най-честият отговор е коучинг (процес, в който човек бива ръководен чрез стимули и предизвикателства да открие най-добрите си и силни страни, за да се реализира и израства в занимание с нещо, което му носи удовлетворение - бел.ред.) и наставничество от опитни предприемачи (30%).

Попитани откъде биха потърсили първоначалното финансиране:

  • 43% посочват от собствени спестявания
  • 38% биха прибегнали до банков кредит
  • 27% ще се основават на настоящата си заплата
  • 26% биха разчитали на семейство или приятели.


На въпроса къде биха потърсили обучение по предприемачество:

  • 37% от анкетираните българи дават отговор "създатели на съдържание онлайн ("ЮТюб", "Инстаграм", "ТикТок")
  • 31% - училище или университет
  • 29% - обучител или мрежа за предприемачество

 

"Гонят дипломата"

Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара, коментира пред "Дневник", че младите хора не са добре запознати с пазара на труда и продължават дори и след завършване на висше образование в тях да съществуват някои предварителни представи, които не са много точни.

Според него не се взимат достатъчно информирани решения, а за пазара на труда няма адресирани към тях информационни източници, които да ги ориентират донякъде и за висшето образование.

Той изтъква, че няма специализиран източник, сайт, който да ги информира добре за пазара, но те и не си правят този труд, "гонят диплома първо, след това мислят". Проблемът е, че по време на обучението, не се мисли за професия, за професионални качества, а се мисли за диплома и след това за реализация.

 

Заплата, но и добра репутация

Той разказва за осъществен наскоро проект с профили на поколенията работници в България. Според изводите в него за това, от което се интересуват младите, когато подбират работа, на първо място стои възможността за по-високото заплащане.

"След като не познават пазара на труда и очакванията им не са реалистични. Не са реалистични от една страна спрямо конюнктурата на пазара на труда, и спрямо собствените им умения. Но държат най-много на подходящо възнаграждение", казва Томов.

Това обаче, което ги отличава от другите поколения, е, че те искат фирмата да е с добра репутация, да има корпоративна социална отговорност за тях.

Тази категория млади хора се ангажират много с обществени кампании и каузи, доброволчество и държат фирмата да има добра репутация, предпочитат с чуждестранно участие или по-голяма българска, наложила се фирма, отбелязва Томов.

След това, по думите му, стои въпросът за обучение, самоусъвършенстване вътре, не толкова за кариерно развитие, колкото за усъвършенстване в рамките на професията - учене на работното място, възможности за специализация.

После идва и въпросът за технологиите, които се използват във фирмата. Според анализа младите хора предпочитат среда с нови съвременни технологии, в която се мисли иновативно.

След това търсят предизвикателства, да не е рутинна строго ограничена монотонна работа, да има предизвикателства, промени пред тях, отбелязва Томов, като допълва и още едно условие - търсят фирма, в която да имат възможност да общуват, да има техни връстници.

По думите му най-общо има две причини хората да създават бизнес:

  • желание и идеи
  • по необходимост, включително и принуда от ситуацията, реакция да се оцелее по този начин.

Прави хубаво впечатление, според него, че повече са младите, които са движени от идеи, но те са в определени сектори: IT, изкуствен интелект, биотехнологии, в по-авангардни, по-високотехнологични области на бизнеса.

Стремят се да реализират висок доход, но не са движени от някакви мистични представи за свръхпари, въпреки че много добре пробиват.

Но, подчертава Томов, едно е да имаш намерение, друго е да предприемеш действия и да го направиш.  


Томчо Томов, БСК
 

В кои държави младите искат свой бизнес?

Според Томов там, където обществата са богати и има високи доходи от наемен труд, около една трета мислят за бизнес. Там, където няма много възможности, няма високи доходи от наемен труд, по-голямата част (Румъния, Полша например) мислят за собствен бизнес.

Това е едната тенденция - младите смятат, че ще намерят алтернатива на началници, ниско заплащане, на ограничаващи свободата им условия за работа, в бизнеса, но не знаят достатъчно добре колко много усилия трябва да положат и с какви пречки ще се сблъскат, казва той.

Другият феномен е закъснялата зрялост при младите, изтъква Томов. Става дума за това, че младите отлагат и семейните задължения, поемането на отговорност за своя живот, за живота на другите, като цяло.

Според него големият проблем е, че няма практическо обучение, то е изцяло теоретично в системата на образованието и младите живеят откъснати от реалната практика.

На въпрос в коя област най-често са заинтересовани да създадат свой бизнес младите хора, Томов посочва информационните технологии, но и социалните услуги, сферата на изкуствения интелект, биотехнологиите донякъде, комуникациите, където при инфлуенсърите се наблюдава голям бум.

***

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК!

 

Дата: 05.04.2023

Източник: Дневник

Прочетено: 678