20.02.2023

Радвам се, че българската дипломация се отваря към бизнеса, каза по време на срещата председателят на БСК Добри Митрев

Пламен Георгиев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Канада, посети днес Българската стопанска камара (БСК) и разговаря с председателя на УС Добри Митрев.

По време на срещата бяха обсъдени двустранните икономически отношения между България и Канада, както и възможностите за интензифициране на стокообмена.

Искам още преди заминаването си за Канада да си изясня къде се намираме като търговски позиции и взаимоотношения, и да калибрирам бъдещия си престой така, че да има някакъв смисъл“, сподели в началото на срещата Пламен Георгиев, за когото това е първи мандат като посланик, но преди това е работил в посолствата на страната ни в Гърция и САЩ.

Радвам се, че българската дипломация се отваря към бизнеса“, каза на свой ред председателят на БСК Добри Митрев. „Ние традиционно работим добре със Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в чужбина, което е много полезно, тъй като нашата работа е предимно с тях. Канада е с голяма икономика и би било добре, ако създадем предпоставки българските компании да намерят партньори“, сподели още председателят на БСК.

През 2021 г. стокообменът между България и Канада достига 229,4 млн. щ.д., като търговското салдо е отрицателно - износ за Канада 81,4 млн. щ.д. и внос 148 млн. щ.д. Износната листа на България за Канада включва основно руди на благородни метали, семена от слънчоглед, медикаменти, облекла, електрически трансформатори, хранителни продукти, етерични масла и др. Вносът от Канада е главно на медни руди и техните концентрати, електрически апарати за звукова или вицуална сигнализация, замразени риби, земеделски, градинарски или лесовъдни машини, медицински инструменти и апарати, трактори и друга селскостопанска техника, и др.

Преките канадски инвестиции в България са сравнително скромни, като след достигнатия пик от 26.7 млн. евро през 2004 г. нетният годишен поток на капиталовложенията се характеризира с едноцифрени стойности. По изчисления на Българската агенция за инвестиции, сумата на всички капиталовложения, реализирани от канадски компании в България за периода 1996-2016 г., е 61 млн. евро, като по този начин страната се нарежда на 47-мо място в класацията на инвеститорите у нас.

Осъществените до момента у нас преки капиталовложения от Канада са съсредоточени главно в добивната промишленост и аутсорсинг на бизнес процеси, като България се стреми да насърчи развитието на инвестиционното сътрудничество в сферата на високите технологии и инфраструктурата. Най-големият канадски инвеститор в България е фирмата „Дънди Прешъс Металс”, носител на сертификат за инвеститор първи клас, която работи у нас от септември 2003 г., след като придоби активите на “Наван майнинг” в страната.През последните години е налице и засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на ИКТ и аутсорсинга на бизнес процеси у нас. През септември 2012 г. водещият канадски телекомуникационен оператор TELUS Communications навлезе на българския пазар чрез своята дъщерна компания TELUS International. Понастоящем TELUS International е най-големият работодател в аутсорсинг индустрията у нас, като персоналът на компанията в България (два центъра в София и един в Пловдив) надхвърля 3000 служители. Успешно развиват своя бизнес и местните поделения в България на Optimal Payments (аутсорсинг на бизнес процеси) и Adastra (услуги в информационния мениджмънт и разработването на софтуер).

Най-силно развити промишлени сектори в Канада са телекомуникациите, строителството, енергетиката и автомобилостроенето. Страната е един от най-големите износители на суровини (нефт и газ, руди и метали, хартия, дървен материал) и селскостопански продукти (зърно). В производствената сфера на канадската икономика са привлечени значителни чуждестранни инвестиции (предимно от САЩ и Япония). През последните години износът на Канада се формира основно от нефт и природен газ, машини и оборудване, продукти на високите технологии, метали, дървесни и селскостопански продукти. Вносът на Канада се състои най-вече от машини и оборудване, автомобили, камиони и автомобилни части, химически и индустриални продукти.

Дата: 20.02.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1067