17.02.2023

STEM центрове ще има в училища и с 250, и с 1000 ученици

168 часа

2/3 от сегашните първокласници ще направят кариери в професии, които в момента дори не съществуват. И заради това училищата трябва да се реформират, за да дават на децата все по-необходимите им дигитални знания.

Това послание отправи вицепремиерът Лазар Лазаров пред 2300 училищни директори. На практика целият елит на средното образование у нас се събра в петък в зала 1 на НДК вчера за да чуе как училищата ще се модернизират с над половин милиард лева.

Средства по плана за възстановяване и устойчивост са предвидени за всички училища, независимо къде се намират и колко деца се обучават. Полагаме грижи както за училищата с над 1000 ученици, така и за тези, в които има 250-300 ученици. Всяко училище има възможност да подобри средата си, изграждайки STEM център. До 2026 г. проектът трябва да се реализира. Това каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов пред директорите.

Работната среща бе посветена на изграждането на STEM центрове в училищата.

Ако от нещо са притеснени учителите, то е евентуалната административна тежест. Процедурите са по-опростени. Директорите трябва да получат самочувствието, че могат да се справят как да попълнят документите, каза още министърът и ги посъветва да се подпомагат взаимно и да обменят добри практики.

Планът финансира провеждането на реформи, разясни вицепремиерът Лазар Лазаров. Той уточни, че около 2/3 от днешните първокласници ще се реализират в професии, които още не съществуват, както и че някои от най-търсените днес професии не са съществували преди 10 г.

Цветанка Кирова - директор на средно училище "Димитър Благоев" в Свищов: Родителите да променят отношението си

На първо време трябва да се обърне огромно внимание на дисциплината. Да се промени отношението на родителите към учебно-възпитателния процес и оттам насетне всички добри неща, които се случват, като нови оборудвания, обзавеждане. Не на последно място е необходима промяна в учебните програми и в част от учебниците.

Ние сме училище, в което вече има изградени STEM кабинети, затова по тази програма ни се полагат 200 000 лв. за надграждане, а и за нови кабинети. 

Ефросина Кисьова - директор на Езиковата гимназия в Сливен: По-малко време за писане на справки - повече за учениците

Първото, което трябва да се облекчи, е административната тежест. Работата трябва да се прецизира така, че учителите и директорите да имат повече време за училището и за учениците си, а не да отива в писане на справки.

Доволна съм от това, което се случва в момента - възможността всяко училище да има STEM център, защото едно от притесненията ни беше, че сроковете ще бъдат много кратки. Оказа се, че не са притеснителни за процедурата по изпълнението. Нашето училище ще получи 300 000 лв.

Ася Имамска - директор на основно училище "Пейо Яворов" в село Гьоврен, област Смолян: Всяка иновация губи смисъл без креативния учител

Учителите трябва да се мотивират да бъдат по-креативни и иновативни, защото всичко друго губи смисъл. Те трябва да бъдат подкрепени от директорите, от екипите и въобще от общността. Всяка една иновация е безсмислена без креативния и иновативен учител.

Нашето училище е малко. Ще получи 150 000 лв. за STEM център и 30 000 лв. за 3 високотехнологични класни стаи.

Стефка Мънгова - директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов" в Русе: Точно в IT ни трябва обновяване на техника

Трябва да се промени преди всичко материалната среда. Поне в нашето училище тя е твърде остаряла. Тя се променя интензивно, особено в IT сектора, в който ние обучаваме. Необходима е интензивна промяна на средата и на квалификацията на учителите, за да бъдем в крак с времето. Тъй като нашите ученици са между 450 и 500, на нас се полагат около 200 000 лв., с които да направим нужните ремонти, строително-монтажни дейности, да обзаведем и да започнем.

Лъчезар Дойчев - директор на спортно училище "Димитър Рохов" в Сливен: Учениците да са готови за дигиталната ера

Като представител на спортната гилдия мисля, че връзката между завършването на образованието и реализацията в реалния живот е разковничето на проблема. Учениците са подготвени за специалности, които във времето малко или много са загубили актуалност. Необходимо е наистина да посрещнем новите предизвикателства на дигиталната ера. Учениците трябва да бъдат подготвени за това, което се търси на пазара.

А от 308 ученици за 2022 г. имаме 148 носители на първо, второ и трето място от държавни първенства на български спортни федерации.

Дата: 17.02.2023

Източник: 168 часа

Прочетено: 587