20.10.2022

Лидерите на ЕС се събират днес в Брюксел, за да обсъдят наскоро публикувания енергиен пакет и евентуални допълнителни мерки за облекчаване на енергийната криза. BusinessEurope изразява съжаление, че последният енергиен пакет не включва предложение за отделяне на цените на електроенергията от високите цени на газа, и призовава лидерите на ЕС да подкрепят тази мярка. Тъй като все повече предприятия трябва да се справят с драматичната ситуация на енергийния пазар, всички усилия трябва да бъдат насочени към предотвратяване на по-нататъшни производствени загуби и възстановяване на баланса на енергийния пазар.

По този повод президентът на BusinessEurope Фредрик Персон заяви:

„Компании от всякакъв размер в цяла Европа се борят за оцеляване в момента. Въпреки че през последните седмици бяха предприети някои важни стъпки, не е сигурно дали предложенията на Комисията от тази седмица могат драстично да намалят сметките за енергия за компаниите, много от които спират производствените си линии. Необходими са повече, по-смели действия за справяне с тази енергийна криза. Призоваваме лидерите на ЕС да се споразумеят за временно общоевропейско предложение за отделяне на цените на електроенергията от високите цени на газа. За да продължат да работят, предприятията трябва да знаят, че техните сметки за енергия скоро отново ще станат достъпни.

Коригирането на временната кризисна рамка на ЕС, като същевременно се поддържат равни условия на единния пазар, е също толкова важно за предоставянето на така необходимата помощ на засегнатите предприятия.“

Във всеки случай, Европа се нуждае от функциониращ енергиен пазар, който да стимулира така необходимите инвестиции в зеления преход. Повторното балансиране на пазара чрез бързо увеличаване на енергийните доставки и намаляване на търсенето, където все още е възможно, ще бъде от решаващо значение за връщането към нормално функциониране възможно най-скоро.

Прочетете пълната ни позиция тук.

Дата: 20.10.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1701