09.02.2006

Българската минна камара вече ще се нарича Българска минно-геоложка камара

 

Българската минна камара вече ще се нарича Българска минно-геоложка камара. Това решиха делегатите на проведеното днес, 9 февруари, Общо събрание на браншовата организация.

Освен промяната на името, бяха одобрени още отчетите на Управителния и Контролния съвет, Насоките за дейността на браншовата организация през 2006 г., бюджета за 2006 г., промени в Устава на сдружението и присъединяването на БМК към Балканската асоциация на минния бизнес, учредена през 2005 г.

В хода на дискусиите акцент беше поставен върху проблема с екологическите предизвикателства пред минната индустрия, както и върху опитите на някои екоорганизации да стопират проектите на предприятия от бранша, като „Челопеч майнинг”.

Основната цел на браншовата организация през 2006 г. ще бъде приемането на Закон за подземните богатства и подобряване на координацията с държавните органи по отношение транспонирането и прилагането на европейските изисквания.

Делегатите избраха трима нови членове на Управителния съвет:

  • Лоранс Марсланд, изпълнителен директор на „Челопеч майнинг” ЕАД
  • Хубен Хубенов, изпълнителен директор на „Минпроект”
  • Иван Марков – изпълнителен директор на „Марица изток” АД

За председател беше преизбран Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на "Асарел Медет" АД.

Гости на форума бяха представители Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и др. институции и организации. Българската стопанска камара беше представена от своя зам.-председател Дикран Тебеян.

Дата: 09.02.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 4149