29.09.2017

BusinessEurope и Noerr LLP издадоха проучване относно правните въпроси на цифровизацията в Европа, а поводът е провеждащата се днес в Талин среща на европейските лидери по проблемите на дигитализацията

Днес BusinessEurope и Noerr LLP издадоха проучване относно правните въпроси на цифровизацията в Европа, а поводът е провеждащата се днес в Талин среща на европейските лидери по проблемите на дигитализацията.

Проучването на BusinessEurope и Noerr LLP разкрива ежедневните проблеми на индустрията в Европа, свързани с цифровизацията, и включва основни констатации относно необходимия подход за създаване на условия Европа да стане лидер в глобалната икономика на данните. Според проучването, европейската цифрова икономика има потенциал до 2020 г. да нарасне до 739 млрд. евро, което е около 4% от БВП на ЕС, ако бъдат определени и приложени правилните политики.

По отношение на националните изисквания за локализиране на данните BusinessEurope смята, че неотдавнашното съобщение на Европейската комисия относно предложение за регламент за свободния поток на нелични данни е важна стъпка в правилната посока. В същото време, не всички технологични тенденции трябва да бъдат следвани от законодателството.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер заяви:

„Нашето проучване относно правните въпроси на цифровизацията в Европа е ясно послание към европейските лидери, които днес се срещнаха в Талин. Предприятията искат да прекратят необоснованите национални мерки, които ограничават свободния поток на нелични данни в Европа.

Въпреки че подкрепяме наскоро публикуваното предложение на ЕК относно свободния поток на данни и се надяваме, че Съветът може да даде приоритет на тази разработка, използваме възможността, за да напомним на всички институции на ЕС, че на възникващите проблеми с данните вече е отговорено чрез съществуващото законодателство и наложилите се практики. Поддържането на принципите на по-доброто регулиране е от ключово значение за нашия цифров единен пазар. Само реални пазарни неуспехи следва да бъдат последвани от законодателни действия, но след цялостна оценка“.

___________

Вж. Предложението на Комисията и прессъобщението за свободния поток на данните.

Тук можете да намерите проучването на BusinessEurope относно правните въпроси на цифровизацията в Европа и кратък видеоклип от генералния директор Маркус Байрер.

Дата: 29.09.2017

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 4194