13.09.2017

Новините:

На 13 септември 2017 г., сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

След обширни дебати относно бъдещето на Европа #FutureofEurope, проведени във всички държави с участието на гражданите, Европейския парламент, националните парламенти, местните и регионалните органи, както и гражданското общество като цяло, председателят ще доразвие тези идеи и ще изрази личното си становище за бъдещето на Европа и ще представи своите приоритети за следващата година.

Контекст:

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата година. Председателят посочва и начина, по който Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз. След речта се провежда разискване в пленарната зала. Това поставя началото на диалога с Парламента и Съвета за подготовка на работната програма на Комисията за следващата година.

Залегналата в Договора от Лисабон реч за състоянието на Съюза е предвидена в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, което също предвижда, че председателят изпраща писмо за намеренията на председателя на Европейския парламент и на председателството на Съвета, в което представя в подробности действията, които Комисията възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи до края на следващата година (в този случай 2018 г.).

Събитието:

В 9.00 ч. на 13 септември 2017 г., сряда, председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще произнесе своята реч в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Събитието ще бъде излъчено на живо по EbS, както и на страницата на Комисията във Facebook чрез директен стриминг.

Източници:

  • Повече информация за речта за състоянието на Съюза през 2017 г. е достъпна ТУК.
  • Речта на председателя Юнкер за състоянието на Съюза от 2016 г. е достъпна ТУК.
  • Речта на председателя Юнкер за състоянието на Съюза от 2015 г. е достъпна ТУК.
  • Бялата книга за бъдещето на Европа е достъпна ТУК.

Дата: 13.09.2017

Източник: http://europa.eu

Прочетено: 1455