05.09.2017

Започва едногодишна кампания с цел да се уведомят компаниите за синдрома и как той се отразява на здравната система и икономиката

Професионалното прегаряне (бърнаут) влияе пагубно на икономиката. Европа губи 600 милиарда евро годишно от стреса, стана ясно на пресконференция. Това е тема, за която се говори от дълго време, обяви Анелия Горгорова, управител на консултантска фирма в областта на човешките ресурси.

Започва едногодишна кампания с цел да се уведомят компаниите за синдрома и как той се отразява на здравната система и икономиката. Също така амбицията е шефовете да направят служителите си по-щастливи.

Тези проблеми имат различна симптоматика, изтъкна Горгорова, сред показателите са главоболие, безсъние, агресивност и сексуални дисфункции. За сравнение с Европа в САЩ бърнаута струва на бизнеса 300 милиарда евро. 33% от мъжете и 54% от жените са склонни към професионално прегаряне, стана ясно от думите на Горгорова. Най прегарят работниците във финансовия сектор и  докторите.

Има и смъртни случаи от стреса на работното място. Компания пък е повдигнала обвинение на изпълнителния си директор, претоварил служителите си.

Ситуацията на пазара на труда е такава,че е по-трудно да задържиш служители, отколкото да намериш, заяви Томчо Томов – ръководител на Национален център за управление на компетенциите, БСК (Българска стопанска камара).

30% от напусканията са заради стрес на работното място. Според Томов тези проблеми се подценяват, а последствията от тях са много сериозни и са повод за над 50% от болничните. Според данни на бизнеса пък 70-80 милиона лева са загубите у нас от този процес.

Работодателите трябва да създават такива условия на труд, че да задържат служителите си, съветва Томчо Томов. В противен случай много ценни хора ще бъдат изгубени, убеден е той.

За новите поколения са важни условията, при които работят, взаимоотношенията и средата, обяснява Томов.

Хамза Кан – специалист по стратегически маркетинг, предприемач, мотивационен спийкър и една от най-интересните и мотивиращи личности, които говорят по темата за Бърнаут, сподели, че стресът е световна епидемия на XXI век според СЗО.

Бизнесът да се фокусира върху факторите, които предизвикват стрес, съветва експертът, защото иначе влизаме в непрекъснат цикъл на Бърнаут.

Работодателите трябва да изискват повече почивки за служителите си. Също така, да инвестират в програми за развитие на компетентности. У нас в някои сектори работодателите се грижат за антистрес настроенията на служителите си. Такива са високотехнологичните сектори – компаниите у нас, които разполагат с програми за борба със стреса са 6%.

вж. ВИДЕОЗАПИС на пресконференцията

Дата: 05.09.2017

Източник: БТА

Прочетено: 2206