16.08.2017

Ключов момент в прехода към новата електромобилност е подготовката на кадри за нея.

На 16 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ и екип от Българска стопанска камара се срещнаха с експертите от професионално направление „Транспорт“ на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Беше обсъдено внесеното от БСК и ИКЕМ предложение за актуализиране на Списъка на професиите за професионално образование и обучение (СППОО). Обект на обсъждане бяха професии: „Техник по електрически превозни средства (ЕПС)” и „Монтьор на електрически превозни средства (ЕПС)” със следните специалности: Енергийни източници и зарядни устройства за ЕПС, Управляващи и контролни системи за ЕПС, Електро-механични и задвижващи системи за ЕПС.

Проблемите, свързани с новите електрически превозни средства придобиват все по-голямо значение. През следващите 15 години електромобилите ще достигнат пазарен дял от 3 % в автомобилния сектор в световен мащаб. Цените им ще падат бавно, но в дългосрочен план няма алтернатива на електрическите задвижващи системи, което означава, че електрическите автомобили са от изключително важно значение за автомобилната промишленост и за нейното оцеляване. Бързото навлизане на електрическите превозни средства на пазара се дължи и на факта, че те са част от едно ново „зелено отношение" към природата и се подкрепят от всички големи държави, които предприемат решителни стъпки за въвеждане на електромобила (и по-общо „електромобилността”).

Европейската комисия е разработила специална програма, на този етап с изключително научно-изследователски характер - Европейска инициатива за зелени коли, която да подготви индустрията в прехода ѝ към ниско въглеродната икономика. Електромобилната индустрия е в основата на т.н. „зелена индустрия", която обхваща голяма част от машиностроителната и електродобивна индустрия, включваща в себе си преимуществено ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), текстилната и кожарска промишленост, кабелна и мрежова, информационната и телекомуникационна (ИКТ), охранителна, банкова, картова и лизингова дейност, инфраструктура и иновации. От друга страна, важни фактори за определящият „нов старт" на електромобилната промишленост са: повишаването на цената на горивата и техния ограничен ресурс, както и пораженията върху околната среда.

България не може да стои настрана от световните тенденции в «зелената икономика», от европейските тенденции за енергопотребление при положение, че в страната има натрупан опит и умения за развитието на електромобилната индустрия. Различни инициативи, фирми, отделни изобретатели (регистрирали сме поне 8 опита на демонстрация и развитие на собствена концепция за производство на електромобил в страната) се опитват да създадат обществена нагласа, бизнес модел и/или внимание към новата индустрия.

Ключов момент в прехода към новата електромобилност е подготовката на кадри за нея. В няколко български университета се подготвят бакалавърски и магистърски програми, свързани с електромобилите. Заедно с това се явява потребността от подготовката на специалисти със средно образование, които могат да обслужват новите електрически превозни средства, работейки в екип под ръководството на специалисти с висока квалификация и инженери. Учебното съдържание по специалностите към професиите „Техник и Монтьор на Електрически превозни средства" осигурява общата, отрасловата и специфична професионална подготовка, необходими за успешно упражняване на специалностите.

На базата на развитите партньорски и професионални отношения на БСК и ИКЕМ с ЦПО, с професионалните гимназии по транспорт, електротехника и електроника, и с техническите университети в България, успешно могат да се реализират новите професии и специалности в българския пазар на труда, като се трансформират положителните практики от редица европейски страни, в които електромобилната индустрия е във възход.

По време на срещата страните се договориха по следните въпроси:

  • Експертите на БСК и ИКЕМ да вземат участие в разработването на учебните планове за специалност „Електрически превозни средства“, по които ще започне професионалното обучение на първите ученици по тази специалност в професионалните гимназии. Съдържанието на предложените три специалности ще бъде включено в новите учебни планове.
  • Експертите на БСК и ИКЕМ да доработят и доразвият с аргументация своето предложение с нова степен на професионална квалификация (СПК) в посока създаване на нова професия с четвърта СПК или допълване на професия „Техник на транспортна техника“ с нова специалност с 4-та СПК, която да създава нови възможности за професионална реализация на заетите в сферата на електрическата мобилност.
  • От страна на БСК беше предложен състав на работна група, която да разработи отговарящ на съвременните изисквания държавен образователен стандарт за квалификацията по специалността „Електрически превозни средства“.

Предстои до 25 август 2017 г. да се внесе предложението за новите специалности в НАПОО, а през септември да се подготви предложението за нов държавен образователен стандарт за квалификацията по специалността „Електрически превозни средства“.

Дата: 16.08.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2737