13.07.2017

Механизмът за определяне на МРЗ и отпадането на класа за прослужено време бяха част от дискутираните теми

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов се срещна с представители на работодателски организации в България по тяхно искане. На нея бе обсъден проект на рамково споразумение за механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) между Министерския съвет и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите.

На срещата присъстваха Васил Велев – председател на АИКБ, Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК, Васил Тодоров – главен секретар на БТПП, и Евгений Иванов – изпълнителен директор на КРИБ.

„Една от идеите, които бяха обсъдени, бе тази да отпадне класът за прослужено време, който в момента се начислява върху работната заплата“, съобщи след срещата Валери Симеонов.

Лично той приема предложението на работодателите за разумно по няколко причини: Подобен клас се начислява единствено в България; Такава практика няма нито в една друга държава в рамките на Европейския съюз; Освен това, този клас дискриминира младите хора, които за един и същи труд взимат значително по-ниски заплати от колегите си с голям стаж.

„По-справедливо е да се плаща за свършена работа, а не за прослужено време“, коментираха и работодателите. Те дадоха за пример парадокса в Българската академия на науките, където портиерите и чистачките с голям стаж взимат по-високо възнаграждение от младите научни работници. Това действа демотивиращо на младите кадри, категорични са вицепремиерът и работодателите.

И двете страни дебело подчертаха, че отпадането на класа по никакъв начин няма да намали размера на досегашните заплати. Напротив, ще се търсят механизми той да расте, като се прилагат европейски и световни практики.

„Тепърва предстоят разговори, готов съм на среща и със синдикатите. Така или иначе, това е тема, която тепърва ще бъде дискутирана, ще се вземат предвид всички страни, след което ще се предложи на обсъждане в Министерски съвет“, каза още Валери Симеонов.

 

Дата: 13.07.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2386