12.06.2017

С референдум или без въпросът дали да има добив на злато в Трън е регламентирано в закона. А той гласи, че експлоатацията на подземните недра не е решение на населението. Около тази позиция се обединиха икономистът Красен Станчев и Даниел Киряков от Българска минно-геоложка камара (БМГК) в ефира на "България сутрин".

Противното мнение беше представено в лицето на Владислав Панев от ПП "Зелените".

Позицията на БМГК е категорична, заяви Киряков - в България има закони и те трябва да се спазват. От камарата считат, че страхът и манипулацията на местно ниво са били основният манипулатор, който е довел и до съответния резултат - 93% от гласувалите в регионалното допитване се обявиха против добива в района.

И Станчев, и Киряков изразиха притеснение, че сегашният сценарий в Трън може да повлияе негативно на бизнес средата и да доведе до отлив на капитал.

"По закона за подземните недра това не е тяхно решение (на населението - бел. ред.). Законът е издаден по чл. 18 от Конституцията - ако не работи, тогава няма да има инвестиции, защото няма да има закони. Или има постоянство и предвидимост на бизнес средата, за да инвестираш, или няма", посочи Красен Станчев.

"Хората имат основание да гласуват и тяхното решение беше много рационално, защото показва липса на доверие в държавните институции", настоя от своя страна Владислав Пенев от "Зелените". Той защити гласа на трънчани с аргумента, че ако в един момент се появи заплаха за здравето или имуществото им, те не вярват, че нямам да получат адекватна помощ от съда и прокуратурата.

Източник: ТВ България он Ер

 

Дата: 12.06.2017

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 1408