09.03.2017

Изпълнителният председател на БСК бе лектор в рамките на Тристранна социална среща на високо равнище в Брюксел, с участието на Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Изпълнителният председател на БСК бе лектор в рамките на Тристранна социална среща
на високо равнище в Брюксел, с участието на Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Запознахме се внимателно с Бялата книга за бъдещето на Европа и смятаме, че можем да подкрепим 4-ия сценарий – „Правим по-малко, но по-ефективно”. Имаме нужда от по-нататъшно развитие преди всичко на Единния пазар, както и от стимулиране на Цифровия единен пазар.“ Това каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев пред участниците в Тристранна социална среща на високо равнище, която се проведе на 8 и 9 март 2017 г., в Брюксел.

Форумът беше открит от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера на Малта Йозеф Мускат. Българската делегация включва, освен г-н Данев, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Програмата на форума включи изказвания на министрите на труда на България, Малта и Естония, ръководителите на най-големите европейските бизнес организации – BUSINESSEUROPECEEP и UEAPME, и др., а основната тема на Тристранната среща бе „Бъдещето на Европа: диаграма на курса към растеж, заетост и справедливост“. 

Пред участниците в срещата Божидар Данев направи изказване на тема „Нови форми на труд и бъдещето на индустрията“. В него той подчерта, че една от най-съществените заслуги на Римския договор е премахването на търговските бариери, с което се отваря пътят за изграждане на общия пазар, който е ключов за конкурентоспособността на европейските компании. „Имаме нужда от по-нататъшно развитие преди всичко на Единния пазар, както и от стимулиране на Цифровия единен пазар. От друга страна, наблюдаваме нарастващо разминаване между очакванията за нуждите на четвъртата технологична революция и образованието“, каза Божидар Данев. Според него, нарастващата цифровизация все повече и повече ни принуждава да дадем поле за изява на гъвкави форми на обучение, гъвкави форми на работа, като дистанционна работа, гъвкаво работно време, гъвкавост на плащане, географска гъвкавост и мобилност, агенции за временна заетост, и т.н. Според Божидар Данев, всичко това ще помогне да се предотврати "скритата" заетост.

Изпълнителният председател на БСК информира, че сред приоритетите на камарата за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС са създаването на подходящо законодателство за стимулиране на развитието на цифровата икономика и създаването на нови модели на взаимодействие между бизнеса и образованието.

Непосредствено преди Тристранната социална среща на високо равнище Божидар Данев и Бранимир Ханджиев (главен директор в БСК) присъстваха на подписването на Автономното рамково споразумение за активен живот на възрастните хора и подход към поколенията. Страни по споразумението са европейските социални партньори - BusinessEurope, CEEP, UEAPME и ETUC.

 

Дата: 09.03.2017

Източник: БСК

Прочетено: 3399