09.12.2016

На 7-12-2016 г. в офиса на ИКЕМ се проведе втора работна среща на Инициативната група за развитие на устойчива система за подготовка на кадри в сферата на Електрическата мобилност в България.

Инициативната група бе създадена по предложение на Стефан Апостолов. Във втората среща участие взеха представителите на ИКЕМ - Илия Левков, Иван Костов, Грета Геориева, Стефан Апостолов и д-р Огнян Манолов. Като представител на ПГ „Велизар Пеев“ – Своге присъства инж. Росица Стайкова, а като представител на бизнеса – Богдан Хаджиянчев. В качеството си на експерт икономист в срещата участва и Йордан Мераков. В процеса на изпълнение на поставените цели ще се присъединят още експерти, които ще допринесат с професионалните си опит и знания за постигането на крайния резултат.

Срещата отново бе координирана експертно от Антон Вълков.

Връчен бе сертификат за членство на фирмата „Вюрт България“ ЕООД, представена от Богдан Хаджиянчев. С членството си в общността „Вюрт България“ ще работи за ускореното навлизане на Електрическата мобилност в България.

Всеки един от участниците от първата и от втората среща работи по поети ангажименти, свързани със създаването и развитието на  устойчива система, необходима за всичките степени на образованието в България, която да квалифицира кадри,които ще се развиват в сферата на ЕМ.

В рамките на следващите 6 месеца бяха поставени следните цели:

  • Привличане на няколко Центрове за Професионално Обучение (ЦПО) с цел увеличаване мрежата от сертифицирани ЦПО за специалностите "Техник на ЕПС" и "Монтьор на ЕПС",
  • Разработка на гъвкави учебни програми за целеви обучения на техници за нуждите на зарядната инфраструктура и поддръжката на електромобили,
  • Подготовка на програма "Обучение на обучители" за подготовка на преподаватели в съответните ЦПО,

Стартиране работа за въвеждане на учебна програма за електрическа мобилност в ПГ  „Велизар Пеев“ – Своге и други.

Дата: 09.12.2016

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2552