17.11.2016

Тазгодишните участници в конкурса „Млад изобретател“ са насочили вниманието си преди всичко към опазване на живота и здравето на хората. 

Може би всички мечтаят, но радостта от живота усещат само тези, които не се колебаят да преследват своите мечти. Вие очевидно сте от тях и вече сте почувствали това. Няма връщане назад! Колко много и неописуемо приятни преживяванията ще изпитате по пътя към всяка мечта! Ще има какво да разказвате на онези, които не са посмели или ги е домързяло да тръгнат след първата своя мечта“.

Това послание отправи към лауреатите на конкурса „Млад изобретател `2016“ изпълнителният директор на „Овергаз инк.“  и председател на УС на БСК Сашо Дончев. Конкурсът се провежда за трета поредна година, а негов организатор е Фондация «Миню Балкански», с финансовата подкрепа на „Овергаз“  и в партньорство с Българската стопанска камара.

Тазгодишните участници в конкурса „Млад изобретател“ са насочили вниманието си преди всичко към опазване на живота и здравето на хората. Наградените проекти са в сферата на пътната безопасност, зъбната хигиена, ранното предупреждение при бедствия и аварии, и съхраняването на личните данни. Почти всички проекти включват софтуерни компоненти, което показва интереса и възможностите на младите изобретатели в сферата на информационните технологии.

Първото място в конкурса спечели Димитър Рангелов от СПГЕ „Джон Атанасов“-София за разработената от него система за организация и регулиране на движението по пътищата. На второ място е Камелия Кирилова от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Г. Победоносец“ – гр. Костинброд, за разработката „Дъвка от медицински въглен за почистване и избелване на зъбите без странични негативни ефекти за емайла“. Третата награда е за Селин Шемсиева и Мартин Николаев от МГ „Баба Тонка“ – гр. Русе, за проекта им „Пътен Автоматичен КОнтрол на СкоросТта – ПАКОСТ“.

За отличното им представяне в конкурса с грамоти бяха отличени:

  1. Димитър Иванов Генев от Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" - гр. Пловдив, за устройство, което се вгражда в шапката на туриста, с помощта на което могат да се зареждат мобилни дигитални устройства по време на продължителни походи в планината;
  2. Николай Ангелов Кадиев и Делчо Апостолов Гърмидолов от Професионална гимназия по електротехника и електроника - гр. Пловдив, за измервателно устройство, което следи, регистрира и анализира електропотреблението в едно домакинство, като изпраща (по GSM и/или Интернет) информация до собственика в реално време;
  3. Николай Георгиев Чотров и Георги Деянов Окадаров от Професионална гимназия по електротехника и електроника - гр. Пловдив, за устройство, което съхранява голяма информация за даден човек: документи, банкови сметки, снимки, видео и др.;
  4. Борислав Дончев от Гимназия “П. К. Яворов” - гр. Петрич, за устройство за ранно предупреждение за бедствия и аварии.

Проектите на участниците в конкурса бяха оценени от жури, съставено от представители на индустриалния сектор и научните среди, а призьорите получават уреди и инструменти, необходими за по-нататъшното развитие на научните им разработки. Освен това, за спомен от забележителното си участие в конкурса наградените получиха и книгите „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!“ от Ричард Файман, носител на Нобелова награда за физика, и „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ от Ашли Ванс.

Целта на конкурса е да възроди интереса на младите хора към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация. Конкурсът открива младите таланти на България в сферата на техническите и природните науки, като им дава поле за широка изява чрез представяне на техните изобретения, прибори или устройства.

Информация за миналогодишното издание на конкурса можете да прочетете ТУК.

 _______

ОПИСАНИЕ НА НАГРАДЕНИТЕ ПРОЕКТИ

I място

СПГЕ “Джон Атанасов“, София

Автор: Димитър Георгиев Рангелов;

Ръководител: Милена Гошева

Област на науката: Информатика

Проект: Автономна саморегулираща се система за организация и регулиране на движението по пътищата

Описание на проекта: Темата за безопасността по пътищата е актуална и проблемите за пътната безопасност се увеличиха през последните години в европейски и в национален план. Опазването живота и здравето на хората, участващи в пътното движение е от приоритетно значение. Сигналите, знаците и маркировката могат да предоставят важна информация за повишаване на пътната безопасност. Те ръководят, предупреждават и насочват участниците в движението.

Целта на проекта е създаване електроннен аналог на пътен знак, който автоамтично променя своето състояние и функционалност в съответствие с метерологините уловия, сътоянието на пътната настилка, данните за ПТП, ремонти и аварии (на разстяоние 2 км от позиционирането му), които постъпват в ситемата на МВР. Своевременно подадената точна информация за пътната обстановка посредством системата ще доведе до предотвратяване и намаляване броя на пътнотранспортните произшествия и задръставанията. Предложената система за организация и регулиране на движението по пътищата е напълно автономна, тъй като предоставя мобилни средства за връзка и комуникация с базата данни и диспечерските центрове на КАТ.

II място

Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец", гр. Костинброд.

Автор: Камелия Емилова Кирилова,  профил: Ветеринарен техник

Ръководител: Соня Комаревска

Област от науката: химия, фармация.

Проект: Дъвка от активен въглен за почистване и избелване на зъбите, без странични вредни ефекти

Описание на проекта: Медицинският въглен е адсорбиращо лекарствено средство и е почти безвкусен. Неговите свойства са подходящи за избелване на зъби. Необходимо е да се нанася веднъж или два пъти на ден в продължение на 1 до 4 седмици. Това успешно замества скъпите и понякога без резултатни избелващи препарати. Активния въглен не се използва като абразив, нанася се и се оставя за 2-3 минути да престои. Не е и с висока киселинност. Тоест не вреди и не руши емайла за разлика от другите известни методи за избелване (най-вече чрез фини абразиви). На базата на активен въглен на прах и др. компоненти е направена дъвка, която замества пастата за зъби за поддържане хигиената в устната кухина. Така се премахва се абразивното действие върху емайла на зъбите, като употребата е по-лесна.

III място

МГ „Баба Тонка“, гр. Русе

Автор: Селин Шемсиева, Мартин Николаев

Ръководител: Сюзан Феимова

Област от науката: Информатика и информационни технологии

Проект: ПАКОСТ - Пътен Автоматичен Контрол на СкоросТта

Описание на проекта: Софтуер и хардуер за вграждане в съвременните автомобили. Системата разпознава знаците за ограничение на скоростта по пътищата и ограничава скоростта на моторното превозно средство, като му разрешава да достигне до максимална скорост, равна на ограничителната. Задържането на скоростомера продължава, докато се появи знак за край на ограничението. Целта на продукта е да намали произшествията на пътното платно и да спаси човешки живот.

Грамоти за отлично представяне в конкурса

1. Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов"-гр. Пловдив

Автор: Димитър Иванов Генев

Тематична област: Изобретението е в инженерната област

Ръководител: Боряна Генева

Проект: Устройство, което се вгражда в шапката на туриста, с помощта на което могат да се зареждат мобилни дигитални устройства по време на продължителни походи в планината

2. Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив

Автори: Николай Ангелов Кадиев и Делчо Апостолов Гърмидолов

Ръководител: инж. Здравка Георгиева,

Тематична област: Електротехника

Предложение: Измервателно устройство, което следи, регистрира и анализира електропотреблението в едно домакинство, като изпраща (по GSM и/или Интернет) информация до собственика в реално време.

3. Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив

Автори: Николай Георгиев Чотров  и Георги Деянов Окадаров

Ръководител: инж. Здравка Георгиева

Тематична област: Информатика

Проект: Устройство, което съхранява голяма информация за даден човек: документи, банкови сметки и спомени снимки и видео. Начинът на трансфер е с RFID, но цялото устройство е криптирано и е разработена нова технология, чрез която данните не могат да бъдат откраднати или използвани без разрешение на притежателя на устройството. Идентификацията на човека става при допир с който и да е негов пръст на ръката, като се използват данни за неговата кожа. Това устройство премахва риска от фалшифициране и от възможност от кражби на пари, самоличност и всякакви други измами.

4. Гимназия “П. К. Яворов”, гр. Петрич

Автор: Борислав Дончев

Ръководител: Христина Шошева

Тематична област: КСТ, Роботехника /Мехатроника/

Проект: Устройство за ранно предупреждение за бедствия и аварии

 

вж. СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Дата: 17.11.2016

Източник: БСК

Прочетено: 9615