17.10.2016

Държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с всички тези работници и как ще ги мотивира да се прехвърлят в други отрасли.

Ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК, за сметка на високата цена на електроенергията от американските централи смачква въгледобива и това е отрасъл, който е тотално обречен. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Той мотивира това становище с драстичния спад в цената на горивата и  намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб. Данев изтъкна още, че по силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара, което ще направи въгледобива тотално нерентабилен.

Държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с всички тези работници и как ще ги мотивира да се прехвърлят в други отрасли, каква преквалификация ще им направи, категоричен бе Данев. Той изтъкна, че в основата на всичко е нереформираната енергетика.

Дата: 17.10.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1901