03.10.2016

Днешната дискусия се провежда в 27 държави-членки на ЕС по инициатива на ЕИСК и резултатите от нея ще бъдат в основата на развитието на проекта Европейски стълб на социалните права.

България да бъде част от проекта за Европейския стълб за социални права – това обедини всички участници в дискусията по проекта на Европейската комисия за създаване на Европейски стълб на социалните права. Дискусията бе организирана от Икономическия и социален съвет  (ИСС) на България в партньорство с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). В срещата участваха над сто представители на различни граждански организации, членове на Европейския икономически и социален комитет, членове на Икономически и социален съвет на България, представители на научната общност. В откриването на дискусията в хотел София-Балкан днес взеха участие министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов.

Проектът, представен по-рано тази година от председателя на ЕК Ж. Юнкер, предизвика оживена дискусия по трите основни групи въпроси: равни възможности, достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд и подходяща и устойчива социална закрила.  Основна тема в изказванията както на работодателите, на синдикатите, така и на представителите на различни граждански организации беше, че на Европа е необходим нов модерен проект, който да отрази всички промени, предизвикани от бурното развитие на новите технологии,  на новите феномени като споделената икономика, а оттам и новите условия на труд и изисквания за адекватно качествено образование, гъвкавост на професионалните умения и компетенции, нови стандарти за труд, за работно време, място на труд и т.н.

В дискусията бяха отправени и конкретни предложения за надграждане на предложения от ЕК проект. Проф. Лалко Дулевски – председател на ИСС, предложи в европейския документ да се формулира ясно правото на всяко дете да получи качествено образование чрез отговорността на институциите и на родителите, дългосрочната грижа да бъде приета като социално осигурителен риск,  да се приемат единни минимални стандарти за качествено здравеопазване.

Проф. Мария Сотирова подчерта, че социалните права трябва да получат гаранция, да не са само пожелание и затова колективното договаряне също трябва да бъде принцип, който би гарантирал социалните права на всеки човек, а и по-добри доходи. Различието в доходите всъщност е най-тежкият проблем на сближаването в Европа, каза още тя.

Божидар Данев, член на Европейския икономически и социален комитет и изпълнителен председател на БСК подчерта, че в нашата епоха на цифровизация, на споделена икономика,  различията ще нарастват между квалифицираните и нискоквалифицираните работници, затова е необходим нов подход в обучението. Той акцентира също върху необходимостта от задълбочени анализи и прогнози за икономическото развитие, без които е невъзможно да се направят прогнози за необходимото обучение.

За обвързаността на социалните права и икономическото развитие говори и Пламен Димитров – член на ЕИСК и президент на КНСБ, според когото  Европейския стълб на социалните права трябва да се интегрира с Европейския семестър, за да се съвместят икономическото и 

социалното развитие чрез постоянно наблюдение. Чрез този стълб е необходимо да се наложат минимални стандарти за права и социална закрила, каза още той.

Днешната дискусия се провежда в 27 държави-членки на ЕС по инициатива на ЕИСК и резултатите от нея ще бъдат в основата на развитието на проекта Европейски стълб на социалните права.

Дата: 03.10.2016

Източник: ИСС

Прочетено: 3379