29.09.2016

Повод за предложението е предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, а към момента ЕМА е със седалище в Лондон.

С писмо до вицепремиера Меглена Кунева, изпълнителният председател на БСК предложи страната ни да предприеме необходимите стъпки за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - ЕМА) в България. Повод за предложението е предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, а към момента ЕМА е със седалище в Лондон.

Изпълнителният председател на БСК подчертава, че в агенцията работят около 900 души и много чуждестранни компании са базирани в Лондон, заради близостта с този европейски контролен орган. Логично е да се очаква с преместването на агенцията да се дислоцират и централите на големите фармацевтични компании, което е сериозна възможност за България. За целта, обаче, ще е необходимо лобиране и действия на държавно и европейско ниво, за каквито призовава изпълнителният председател на БСК.

В писмото си до министър Кунева той информира, че шведското правителство вече е заявило интерес да кандидатства за преместване на агенцията в Стокхолм. В същото време, до този момент в България няма разположена нито една агенция на ЕС, а това е силен аргумент за преместване на ЕМА на българска територия.

В отговор, вицепремиерът Меглена Кунева информира, че е поставила въпроса за преместването на ЕМА пред министрите на здравеопазването и на външните работи – Петър Москов и Даниел Митов. Пред тях тя е подчертала нуждата от активни и навременни действия в тази посока. „Това е сериозен шанс за страната ни за по-добро приобщаване и силно разчитам, че те ще подкрепят подобна инициатива и ще направят нужните стъпки за кандидатстване за преместване на агенцията в България“, казва в писмото си до БСК вицепремиерът Меглена Кунева и допълва: „Благодаря за проявената активност в тази посока. Вашата заинтересованост и поглед с няколко хода напред са от голяма полза за бизнеса и за нас, политиците“.

Дата: 29.09.2016

Източник: БСК

Прочетено: 4036