15.04.2016

Над 280 общински и областни служители бяха обучени на основни практически умения в рамките на проекта „Подобряване на знанията и уменията на администрацията в областта на енергийната ефективност и възобновяеми енергийни източници“

 

Висшето училище по застраховане и финанси в сътрудничество с Енергоефект Консулт ЕООД и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие проведоха кръгла маса на тема „Устойчиво бъдеще на общините чрез подобряване на качеството на инвестиционните проекти по енергийна ефективност и ВЕИ и преодоляване на предизвикателствата при подготовката и осъществяването им“ на 13 април 2016 г. в конферентната зала на Българска стопанска камара. Домакин на събитието бе Българска стопанска камара - дългогодишен партньор на Балканското бюро (сдружение на бизнес организации на микро, малки и средни предприятия и сдружения на занаятчийството от Балканския регион) и на Асоциацията за екологичен инженеринг, чийто член е Енергоефект консулт.

Участие в Кръглата маса взеха партньорите по проекта, представители на различни институции, които участват в разработването на политики в областта на ЕЕ и ВЕ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, както и представители на браншови сдружения и общини.

Акцентът на събитието бе наборът от необходими практически базови познания и умения за подготовка на успешни проекти и възможните методи и подходи за ускореното им придобиване.

Основа за провеждането на Кръглата маса и разглежданите на нея теми дават проведените в рамките на проекта обучения на общински и областни служители в Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Русе и Плевен, в хода на които бяха повдигнати редица въпроси от практическо естество, засягащи участието на общините в проекти за енергийна ефективност и ВЕИ. В рамките на проекта „Подобряване на знанията и уменията на администрацията в областта на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници“ бяха обучени над 280 души, представители на общинската и държавната администрация, училища, детски градини и медицински заведения.

В последвалата дискусия взеха участие:

-      инж. Ивайло Алексиев – Изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, който представи ролята на Агенцията за устойчиво енергийно развитие при осъществяване на мерки за ЕЕ и ВЕИ

-   инж. Михаел Делийски, енергиен мениджър и консултант с дългогодишен опит в енергийното обследване на сгради и експерт-обучител по проекта, който разгледа от практическа гледна точка основните препятствия при подготовката и реализацията на инвестиционни проекти, в областта на ЕЕ и ВЕИ

-      инж. Николай Енчев, експерт консултант Проекти и програми, който представи добри практики при подготовката на инвестиционни проекти, свързани с прилагането на мерки за енергийната ефективност и възобновяема енергия.

-     Емил Василев, изпълнителен директор на Балканското бюро, който запозна участниците с единствената по рода си в Югоизточна Европа мобилна дидактическа лаборатория за соларна термия и фотоволтаика, с която разполага Балканското бюро. Практическото й приложение за реално надграждащо обучение беше демонстрирано в хода на проект BG 04-04-05-13-09.

 

Дата: 15.04.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2665