28.03.2016

На Общо събрание, проведено на 25 март 2016 г. в заседателната зала на Българска стопанска камара, инж. Атанас Божков бе избран за председател.

На Общо събрание, проведено на 25 март 2016 г., в заседателната зала на Българска стопанска камара, инж. Атанас Божков бе избран за председател на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България. Инж. Божков заема поста на досегашния председател – инж. Атанас Дарджиков.

Зооинж. Атанас Божков е роден на 13.10.1980 г. в гр. Добрич. През 2004 г. завършва висше образование в Аграрния факултет при Тракийския университет в гр. Стара Загора с отличен успех и придобива образователно – квалификационна степен магистър зооинженер.

В продължение на една година работи в САЩ по програма за мениджъри на млечни говедовъдни ферми, където придобва опит в управлението на ферми и храненето и отглеждането на животните. В продължение на една година работи в лаборатория за ГМО ягоди в Обединеното Кралство, където усъвършенства английския си език.

В периода от 2005 до 2006 г. работи в гр. Стара Загора в централата на оператор от сектор „Фуражи”, притежаващ завод за производство на комбинирани фуражи и завод за производство на премикси, изготвени на основата на фуражни добавки, където придобива маркетинговите и логистичните си умения, както и уменията за работа в екип.

От 2006 г. работи в областта на официалния контрол на фуражите в Национална служба по зърното и фуражите, Главна дирекция „Контрол на фуражите”, съответно от младши до главен експерт. След създаването на Българска агенция по безопасност на храните, зооинж. Атанас Божков е преназначен като главен експерт в дирекция „Контрол на фуражи”. След преструктурирането на Агенцията през 2012 г. е преназначен като главен експерт в дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите”, отдел „Контрол на фуражите”.

От 2012 г. е национален експерт към Европейската комисия в сектор фуражи.

Участвал е в работни групи към Европейската комисия, Съвета, включително и при преговорите и обсъждането на Ръководството за вземане на проби от фуражи.

Участвал е в конференции на Федерацията на европейските производители на фуражи (FEFAC), включително и при обсъждане на въпросите, свързани с алтернативните енергийни източници, протеиновият недостиг и други.

Познава отлично правото на Европейския съюз и националното законодателство в сектор „Фуражи”, и неговото прилагане.

Непрекъснато повишава професионалната си квалификация като е преминал много обучения, организирани от Европейската комисия, за което притежава 36 сертификата.

Участвал е в разработване и провеждане на програми за обучения, включително семинари, работни срещи, лекции, решаване на конкретни казуси и други практически упражнения, обучения на работното място, базирани на европейското законодателство в областта на фуражите, включително на „Хигиенния пакет”, проследяване на фуражи и общите практики в областта по безопасност на фуражите, като Добри производствени практики (GMP), Добри хигиенни практики (GHP) и НАССР.

Владее писмено и говоримо английски и руски език.

Дата: 28.03.2016

Източник: БСК

Прочетено: 4167