29.02.2016

Конкурсът се провежда за пета поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България. 

Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) стартира набирането за номинации за годишния конкурс „Кубратов меч. Конкурсът се провежда за пета поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

Национална браншова организация ИКЕМ приканва всички, които следят процесите на електромобилността в България, имат пряк досег с резултатите от работата на фирми, експерти и научни звена, да подадат своите номинации.

Номинации може да се правят чрез попълване на съответна бланка от сайта на ИКЕМ, която да се изпрати на електронната поща на клъстера – office@emic-bg.org или директно ТУК.

Срокът за изпращане на номинациите е до 18 ч. на 20.03.2016 г.

След това комисия от експерти на ИКЕМ ще разгледа номинациите и ще определи наградените. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. Април 2016 г.

ЗАЩО „КУБРАТОВ МЕЧ“?

Дълга е историята ни. Българският род е устоял на превратностите на времето, преминал през величие и падение. Великият Кан Кубрат оставя завет -„Да не изоставяте съвместното живеене, да запазите съединението помежду си и това, което е под ваша власт“.Минава много време и заветът на Кубрат става любим девиз на много европейци, а след 1878 г. той се завърна в България чрез герба на Белгия  „L'Union fait la force“ ("Съединението прави силата").  Този завет ние трябва да помним!

България продължава да пише своята история – вече като пълноправен член на Европейския съюз, и като такава тя направи своя принос, заедно с още осем други държави-членки, подписвайки съвместна декларация през 2010 г. и поставяйки електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчивата мобилност в Европа.

През 2009г. стартира и Индустриален клъстер „Електромобили“. Вече седма година ИКЕМ е индустриалната организация в България, която активно работи за съвременна и интелигентна електрическа мобилност. Това е ясен сигнал към потенциалните инвеститори и цялото общество и заявка за активно участие в индустриалното развитие за устойчива нисковъглеродна икономика.Българската индустрия е част от глобалната световна икономика и конкурентоспособността е условие за успех. Създаването, развитието и устойчивостта на една нова индустрия, каквато е интелигентната електрическа мобилност, изисква обединяване на  ресурси, мощности и потенциал. Защото „Съединението прави силата“!

Ето защо през 2012 г. членовете на ИКЕМ учредиха националната награда "Кубратов меч" - за принос в развитието на електрическата мобилност на България.

ЗА НАГРАДИТЕ

Отличието „Кубратов меч” се състои от ювелирно изработено изделие и диплом на ИКЕМ.

2012 г.

Първата награда „Кубратов меч“ за постижения през 2011 г. бе връчена на 29.02.2012 г. в рамките на инициативата на Българската стопанска камара „Дни на българската индустрия“, по време на специализираната изложба „Transport & Logistics“ в Интер Експо Център - София. Първият носител на тази награда е фирма „Ди Вен” ООД от гр. Лом, член на ИКЕМНаградата бе присъдена на дружеството за реализираното производство на български лекотоварен електромобил „Пони-1”, проектиран за работа в обособени пространства.2012 г.

На този първи по рода си форум с отличия бяха удостоени и „Транспортна електроника 91” ООД, Консорциум „Зелена енергия“ в лицето на фирма „БИЕС“ ЕООД, ВТУ „Тодор Каблешков” и „Фул Чарджър България”.

В следващите години наградите добиваха популярност и се утвърдиха като признание за постигнати професионални резултати в новия бранш „Електрическата мобилност“.

2013 г.

През 2013 г. голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос в електрическата мобилност в Република България получи Русенския технически университет „Ангел Кънчев“.

Награда за принос в бизнеса с ЕПС бе връчена на фирма „Еко Мобилити“ ЕООД, а наградата за български продукт получи "ИКЕМ" АД, за създаването на първата българска зарядна колонка, работеща в мрежа.

2014 г.

През 2014 г. „Кубратов меч” за цялостен принос получи "Транспортна Електроника 91" ООД от гр. Пловдив за конверсия на лек автомобил „Ситроен Берлинго“.

Награди получиха и фирмите „Шрак Техник” ЕООД - София, за подобряването на елементната база за зарядни колонки и модул за слънчева енергия към тях, „Дженеръс Ауто“ ЕАД - София, като единствен вносител и популяризиране на пазара на електромобил с удължен пробег „Opel Ampera“, „Пасат България“ АД - гр. Царево, за инженеринг и изработка на корпус от стъклопласт за българска зарядна колонка за електромобили, ВТУ ”Тодор Каблешков“ – София, за изработката на прототип на българска голф количка.

2015 г.

През 2015 г., в четвъртото издание на наградите, голямата награда „Кубратов меч” за цялостен принос получи проф. д-р Енчо Попов за разработката и усвояването в производството на базов модел синхронен електромотор с постоянни магнити и течно охлаждане 75 кВт, 400В, патентован в България, ЕС и САЩ.

С диплом за принос в сферата на електрическата мобилност бяха отличени: „Чериът Моторс” АД – гр. София, за реализация на модел с електрически автобус с ултра кондензатори, използван в градския транспорт на гр. София,  „Хайкад Инфотех“ ООД - гр. Пловдив, за реализиран модел на обучение със специализиран софтуер за проектиране, в партньорство с Русенски университет – „Ангел Кънчев“. 

Диплом за български продукт за електрическата мобилност получиха:

„Транспортна Електроника-91“ ООД – гр. Пловдив, за Система за електрическо задвижване на електромобили със синхронни електромотори с постоянни магнити 50 кВт/300В и 25 кВт/144В (системата е с готовност за серийно производство), „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД за успешна конверсия на конвенционален дизелов автобус в електробус, „АТМ Център“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес, „Авто Ойл“ АД – София, за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес.

Диплом за принос в сферата на Науката и образованието в електрическата мобилност получиха: проф. Иван Миленов - за разработване на оригинално електрическо задвижване за българска голф-количка, доц. Георги Червендинев - за създаване на иновативен дизайн на българска голф-количка, доц. д-р Иван Евтимов от Русенски университет ”Ангел Кънчев“ - за създаване на учебници по дисциплината „Електромобили”, изучавана от студентите ОКС „магистър” в Транспортния факултет на Русенския университет.

 

Дата: 29.02.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2838