02.02.2016

Българската компания „СОЛАРЛАБ” ООД реализира Европейски проект за разработване на изцяло електричски прототип на „модулен електрически автомобил”.

„СОЛАРЛАБ” ООД e най-новият член на Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ.

Сертификатът за членство бе връчен на управителя на фирмата, г-н Румен Баев от академик Никола Съботинов, председател на БАН от 2008 до 2012 година.

Председателят на УС на ИКЕМ Илия Левков поздрави най-новия член на професионалната електромобилна общност и потвърди подкрепата на организацията за иновационната дейност на ""Соларлаб".

Българската компания „СОЛАРЛАБ” ООД реализира Европейски проект за разработване на изцяло електричски прототип на „модулен електрически автомобил”.

Проектът завърши с одобрение на финалния отчет в края на 2015 г., финансиран е по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, по процедура „Разработване на иновации от стартиращи предприятия” от Министерството на икономиката.

Разработеният електрически автомобил е на модулен принцип, чиято архитектурна система  включва няколко различни модула: ходови модули – модул на предния мост и двата модула на задния мост, акумулаторен модул и модул на кабината. Чрез едни и същи ходови модули и модули на различни кабини могат да се предложат автомобили с различно функционално предназначение – двуместен спортен (1+1 места), двуместен градски (1+1 места + багаж), четириместен градски (1+3 места + багаж), товарен (1+1 места + товарно пространство).

Окачването на купето е конвенционално, включващо пружини и амортисьори. Контролерите, акумулаторите и суперкондензаторите са неподвижно монтирани върху рамата на акумулаторния модул.

Предстои нов проект, чрез който ще се усъвършенства технологията на разработения прототип с прилагане на високотехнологични механически, електрически, електронни елементи, сензори, контролери, както и механичната конструкция, дизайна, енергийните източници и прилагане на 3D софтуер, визуализация и прототипиране.

Дата: 02.02.2016

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2281