19.01.2016

Продължава низходящия тренд на цените на металите на световните стокови борси, коментира Българска минно-геоложка камара.

Продължава низходящия тренд на цените на металите на световните стокови борси, коментира Българска минно-геоложка камара. Тук се включват метални руди като мед, олово, цинк, злато, сребро. Наблюдава се пореден етап на започналия през 2012 г. спад, който се дължи преди всичко на забавящата ход икономика на Китай.  Само за последната година цените на основните метали намаляха с около 30%. През последните седмици част от големите световни лидери в добива като „Рио Тинто“, „Англо Американ“ и „Гленкор” обявиха редица мерки за преодоляване на ситуацията, като спират мощности и съкращават до две трети от работните места, ограничават инвестициите, а стойността на компаниите се обезценява. Например, безпрецедентно замразяване на дейности и на съкращаване на 85 000 работни места предприе „Англо Американ“, което е около 2/3 от всички наети в минните компании на групата.

Ето как според БМГК българските компании реагират: „Българските компании са приели политики и свързани с тях мерки, които да гарантират оперативното осигуряване на производството, както и да осигурят запазването на пазарни дялове и стратегическите отношения с клиенти и доставчици.

Следвайки цикъла на световните пазарни цени, компаниите инвестират изключително много средства в периоди на добри цени, като реинвестират почти цялата си печалба за подмяна, модернизация и подобрения на машини и съоръжения и оптимизация на технологичните процеси, в минно-техническото и минно-технологичното състояние на самите рудници, и, внедряване на научни разработки и иновации. Резултатите са намаление на производствената себестойност, от една страна, а от друга - осигуряване на устойчивост на компаниите при кризи от различен характер. В периоди на неблагоприятни пазарни цени, ръководствата на българските дружествата преоценяват необходимостта от планираните стратегически инвестиции. Те или се отлагат, или се преструктурират и изпълняват на части. Всички дружества задължително правят преглед на разходите във всички звена и направления и ги оптимизират.”

Факти за българската минерално-суровинна индустрия:

 4% ÷ 5%  от БВП;

Около 25 000 работни места - пряко заети;

Около 120 000  работни места - обслужващи добивната индустрия;

40% от електроенергията на база твърди горива;

0,9% от територията на страната е отдадена на концесия за добив (при средно 1% за ЕС).

 

Дата: 19.01.2016

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 1923