19.04.2015

Единадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 18-19 април 2015 г. Събитието се организира съвместно от Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски” -  Факултет по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В състезанието във ФМИ на Софийския университет се събраха над 70 ученици от цялата страна, като част от тях са курсисти в Сиско академии, други изучават мрежови технологии в средното си образование, а трети самостоятелно търсят своя път към ИТ комуникациите. Но всеки от тях вече е убеден, че професия, свързана с проектиране, изграждане и поддръжка на компютърни мрежи е чудесна възможност да се реализират като уважавани специалисти както в България, така и във всяка страна, в която те биха предпочели да работят и живеят.

Състезанието се проведе в два кръга -  теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15те финалисти.

За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползват материали от световно признатата програма “Сиско мрежова академия”.

Проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” и председател на журито обяви призьорите.

Победител в състезанието стана Емил Дудев, следван от Христо Войнски и Недко Бошкилов, всички от отбора на Технологично училище електронни системи към Технически университет /ТУЕС/.

Състезателите от ТУЕС окупираха първите 6 места в класирането, както и общо 10 места в групата на 20те финалисти. Те бяха  водени от Стела Стефанова, директор на ТУЕС, инструктор и най-щастлив „финалист“.

ТУЕС получи и наградата за най-добре класирало се училище – безжичен маршрутизатор, любезно предоставен от спонсорите.

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Победителите бяха приветствани от официалните гости на събитието:

Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката благодари както на участниците в състезанието, така и на техните учители, които им помагат да откриват нови светове. Г-жа Кастрева подчерта възможностите за пряка реализация на занимаващите се с компютърни мрежи, приветства финалистите и окуражи класиралите се на по-задни позиции с думите, че всяка загуба е ново предизвикателство, като накрая пожела на всички бъдещи успехи.

С приветствие и топли пожелания към присъстващите се обърна и представителят на домакините – зам.-деканът на ФМИ – проф. Нишева, която пожела на бъдещите ИКТ специалисти успешна реализация в България.

Председателят на Българската асоциация на мрежовите академии – Теодора Борисова, пожела в следващите състезания сред финалистите да има повече представители на нежния пол, които да умножат успеха на победителката от състезанието през 2014 г.  Денислава Шентова.

Представители на спонсорите на състезанието – Телелинк, Сиенсис, Site Ground, ICN.bg, Сиско Системс и Българска стопанска камара, споделиха опита си от работата в тази престижна професионална сфера, като пожелаха на бъдещите си колеги да бъдат още по-добри от тях и да завоюват трайно място за България сред най-високо развитите в технологично отношение страни.

Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН, предлагащ отлични условия за подобни събития.

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи - първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

Дата: 19.04.2015

Източник: БАМА

Прочетено: 3500