13.02.2015

"Смятам, че за да излезем от сивата икономика, първите крачки, които вече правим, са свързани с намаляване на административната тежест за да се подобри бизнес средата, така че този, който работи, да не бъде притесняван, този, който е на светло да не бъде ощетяван, а този, който е в сивата част да има стимул да излезе на светло". Това заяви днес в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която е в града на работна среща с представители на бизнеса, организирана от ръководството на Стопанската камара – Русе.  В срещата участваха предприемачи от региона, представляващи малки, средни и големи предприятия, директори на професионални училища и гимназии, представители на държавната и местната администрация. Форумът беше модериран от председателя на Стопанската камара в Русе проф. Красимир Ениманев.

Срещата продължи повече от час, като на нея бяха обсъдени множество от проблемите, които работодателите в региона срещат в процеса на своята работа. Бяха засегнати и общи теми в областта на държавното управление, икономиката и други.

Везиева припомни, че прогнозите за икономически растеж на България през 2015 г. са в рамките на скромните 0.6%, и изтъкна, че за свежи инвестиции може да се разчита както на европейските програми, така и на Дунавската стратегия, по която Русе вече работи усилено. Според зам.-министъра, много важна програма за бизнеса е "Иновации и конкурентноспособност", тъй като тя дава възможност на малки производители да въведат иновации, които при други условия не биха имали възможност да прокарат. Проекти започват да се подават от месец март, и зам.-министър Везиева призова бизнеса да кандидатства и да се възползва от тази възможност.

Очаквано, голяма част от дискусията се завъртя около наболелия проблем с липсата на кадри за бизнеса, както и за обучението, което предлагат в момента професионалните гимназии. Повторени бяха стари проблеми - бизнесът изпитва глад за специфични кадри (инженери, заварчици, шлосери и други специалисти), докато гимназиите и висшите училища се концентрират върху престижни, но пренаситени специалности. В дебата се включи и началникът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, който отново призова за полагане на усилия и от двете страни. Обсъдена бе и идеята за дуалното образование, както и ползите, които ще имат учащи и работодатели от подобни практики.

Дата: 13.02.2015

Източник: Top Novin/БСК

Прочетено: 3468