11.11.2014

Заместник финансовият министър Кирил Ананиев провежда паралелна среща с работодатели и синдикати

 

Актуализацията на Бюджет 2014 и промените в данъчните закони разглеждат министрите на първото си заседание. Въпреки че текстовете предварително трябваше да бъдат съгласувани със социалните партньори в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество, новият кабинет заседава без тази процедура. Формално новият състав на тристранния съвет още не е сформиран.

Представители на работодателски и синдикални организации ще бъдат запознати с актуализацията на бюджета във финансовото министерство. Домакин на срещата е заместник финансовият министър Кирил Ананиев и тя се провежда паралелно със заседанието на Министерския съвет, на което се обсъждат същите текстове.

Работодателите и синдикатите могат да направят бележки по актуализацията на бюджета между първо и второ четене в парламента, заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

Владислав Горанов и изпълнителният председател на БСК Божидар Данев се срещнаха случайно пред финансовото министерство и отговориха на въпроси на журналисти:

Самото НСТС още не е конструирано, но ние предпочетохме да ги поканим, за да започнем с една добра комуникация със социалните партньори, но заради кратките срокове за приемане на актуализацията ще се наложи още днес тя да бъде внесена в Народното събрание, иначе графикът на парламента няма да позволи навреме, каза Горанов и допълни, че комуникацията между първо, второ гласуване се запазва.

Според Божидар Данев в никакъв случай държавата не трябва да тегли нов допълнителен дълг, за да финансира Фонда за гарантиране на вземанията. Дефицитът трябва да бъде удържан до три процента, смята още изпълнителният председател на БСК:

Да намалим дефицита, за да можем да влезем в трипроцентната граница. От тука нататък се знаят всички плюсове за българската икономика, влизането в рамката на EPEМ2.

Според Данев това не е верният начин да се финансира Фондът за гарантиране на влоговете с държавен заем: Фондът за гарантиране на вземанията може да се финансира по няколко начина. Първият е с краткосрочен заем от фискалния резерв, който може да бъде единият от начините, вторият начин е държавата да гарантира издаването на облигационен заем от самия фонд, третият начин е да се предложи въвеждане на данък транзакции между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд.

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка. Докато предшественикът му Румен Порожанов бе предвидил няколко варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, текстовете на Горанов дават категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4-ти декември. Парите на държавните предприятия в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет миналата седмица, ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което ще вкара страната ни в процедура по свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. Късно снощи финансовото министерство публикува и промените в данъчните закони, според които акцизът на цигарите ще започне да расте от 2016-а година.

Всички текстове трябваше да бъдат обсъдени със социалните партньори, които дори вчера получиха покана от министър Владислав Горанов. Вечерта обаче стана ясно, че съгласувателната процедура ще бъде заменена директно със заседание на кабинета.

 

Дата: 11.11.2014

Източник: БСК/БНР

Прочетено: 3279