29.10.2014

Европейският съюз въвежда единен регламент за етикетиране на храните, който влиза в сила от 13 декември тази година. Цялата информация за продукта и неговите съставки ще бъде на едно зрително поле, включително срокът на годност.

Шрифтът ще е достатъчно едър, за да се чете. На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. Изрично ще бъдат написани и алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще се купува с указание къде е произведено. Няма да има подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето, информацията трябва да е коректна и точна.

Регламент 1169 определя много стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет, информира БГНЕС. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя, които, обаче не бива да противоречат на изнесеното в първата.

Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата, след това, обаче следват санкции и те не са малки. През 2016 г. новите етикети вече ще бъдат задължителни, а глобата за нарушение ще бъде 5000 лв. за продукт.

Всичко това стана ясно на национален практически семинар в Университета за хранителни технологии в Пловдив, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Неговият председател Марияна Кукушева не скри истината, че половината бранш работи в сивия сектор. Тя каза още, че дъвките и бонбоните за деца "бъкат" от Нутрасуийт, забранен за консумация за бременни и малки деца в САЩ.

Дата: 29.10.2014

Източник: 19min.bg

Прочетено: 1723