09.09.2014

Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца след като банката не функционира нормално, ситуацията там все по-лошо и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи . Въпросът е дали ще чакаме денят, в който и публичните финанси вече няма да помогнат.

Това беше част от изказването на Сашо Дончев председател БСК и член на създадения през август Експертен съвет по проблемите на Корпоративна търговска банка, който говори след пазената в дълбока тайна среща между експерти и главния прокурор Сотир Цацаров, проведена по-рано днес в Съдебната палата.

Оказа се, че тя е имала два етапа: първият - сутринта с ръководството на БНБ и министъра на финансите, за която официално потвърждение не дойде от нито една инстутуция, а вторият - следобед с работодатели, синдикати и също представители на финансовото ведомство. Въпреки че срещата беше инициирана от Цацаров, за което той съобщи още миналата седмица, днес от държавното обвинение се опитаха да изглеждат максимално отстранени от случващото се и неофициално обявиха, че са предоставили само терен за разговорите. 

Така без отговор остана въпросът защо проблемите на поставената под особен надзор банка, трябва да се обсъждат с участието на държавното обвинение,

което води разследване за длъжностно присвояване за 206 млн. лв. от КТБ. Пред медиите не застана нито Цацаров, нито някой от двамата му заместници - Борислав Сарафов и Пенка Богданова участвали в беседата. Оказа се, че срещата е трябвало да бъде проведена в БСК, но тази сутрин от държавното обвинение са поискали мястото да бъде променено.

Единственият излъчен говорител след продължителите близо два часа разговори беше Сашо Дончев. Нито Вежди Рашидов (за когото не стана ясно как точно се е озовал в прокуратурата, нито от някои от предстаевителите на синдикатите имаше коментар, като обяснението беше, че са се разбрали само Дончев да говори).

От неговото изказване стана ясно, че до срещата се е стигнала заради бездействието на БНБ във връзка със ситуацията в КТБ.

Основните решения след разговорите са свързани с:

  • нови срещи в по-широк формат - между работодатели, синдикати, но и с участието на експерти и ръководството на БНБ;
  • обещание от страна на БНБ за изготвянето на доклад на 21 -и септември, който да бъде представен публично и който да представя положението на банката;
  • обединение около тезата, че банката трябва да се оздрави в името на бизнеса и то с публични средства;


Преди време в интервю за "Дневник" Сашо Дончев беше на противоположната теза, че спасението на КТБ трябва да мине през пазарно и бизнес решение. "Няма съмнение, че вложителите и акционерите са най-заинтересувани да се реши въпросът и те трябва да търсят решение, но не с нашите пари. Когато аз направя грешна инвестиция, никой не ми плаща сметката", заяви в началото на август Дончев.

Малко след края на срещата от прокуратурата разпространиха съобщение, в което на практика опровергават Дончев във връзка с очаквания на 21 септември доклад за КТБ и обявиха, че не са поемани никакви ангажименти за срокове от името на централната банка.
"Онова, което смятаме, че може би е най-полезният резултат от тази среща е все пак да започне диалог между нашите експерти и експертите на БНБ и нейният управителен съвет. Защото всичко това, което се случва в момента или онова, което не се случва по-точно, е най-голямата тревога за всички нас.

Няма друг орган, освен БНБ, който може да има отговорности

и да предприеме действия в насоката по оздравяването. За съжаление ние не виждаме такива действия", обяви Дончев. Попитан дали ролята на главния прокурор е била като на медиатор, Дончев заяви:

"Очевидно, че главният прокурор има своите отговорности, очевидно, че изпълнявайки тези отговорности, той има нужда да провежда тези срещи, може би всеки от нас нещо знае или има информация, която да е ценна за действията, които те извършват. Не останах с впечатлението, че главният прокурор и присъстващите прокурори виждат някаква главна роля на прокуратурата в целия процес по спасяването на банката", смята още шефът на "Овергаз".

Идеята за подобна среща беше представена от главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица, когато по време на изненадваща визита в Мизия той говори за проблемите около КТБ. Тогава впечатление направи, че той смята, че законът за гарантиране на влоговете " трябва да бъде надскочен", "трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка".

"Аз като гражданин смята, че никакви закони не трябва да се надскачат", заяви днес Дончев и изрази надежда, че до края на тази седмица или началото на следващата да има възможност да се поговори с членовете на управителния съвет на БНБ.

Оздравяването на КТБ с публични средства означава, че те трябва да дойдат от републиканския бюджет. Преди няколко дни служебният премиер Георги Близнашки заяви, че следващият парламент ще трябва да актуализира бюджета за банковата, финансовата и сферата на енергетиката.

Дата: 09.09.2014

Източник: Дневник

Прочетено: 3882