03.06.2014

Европейската комисия издаде днес шест препоръки за България за 2014-2015 г. - за бюджета, пенсионната система, заетостта, образованието, бизнеса, енергетиката. Най-общо те са: да засили бюджетните мерки, да приеме дългосрочна пенсионна стратегия, да подобри ефективността на Агенцията по заетостта, да приеме Закона за училищното образование, да продължи подобряването на бизнес средата и да разшири реформата на енергийния сектор.

Независимостта на съдебната власт продължава да е основен проблем, влияещ върху бизнес средата в България, изтъква Брюксел.

В препоръките относно Националната програма за реформи на България за 2014 г. и становището по Конвергентната програма на страната за 2014 година е посочено, че бюджетните планове на България съответстват на изискванията на Пакта за стабилност и растеж. В същото време спазването на данъчното законодателство и качеството на администрирането на данъците продължават да представляват основни предизвикателства пред България.

Оценките свидетелстват за значителен дял на сенчестата икономика, потвърден от данните за недекларирания труд в България, се казва в документа.

Комисията отбелязва, че през 2013 г. България е отстъпила от поетите ангажименти в областта на пенсионната реформа.

Въведени бяха допълнителни схеми за ранно пенсиониране, а планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст бе отложено. Не бе постигнат напредък по отношение на хармонизирането на пенсионната възраст за мъжете и жените и не бяха предприети стъпки за въвеждане на по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат злоупотребите, констатира ЕК.

Шестте препоръки за периода 2014-2015 г.

 

  • Да засили бюджетните мерки за 2014 г. в светлината на възникващите отклонения спрямо изискванията на Пакта за стабилност и растеж. Да укрепи бюджетната стратегия през 2015 г.
  • Да приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, като продължи планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст и установи механизъм за обвързване на законоустановената пенсионна възраст с очакваната продължителност на живота в дългосрочен план, като същевременно премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране и въведе еднаква законоустановена пенсионна възраст за мъжете и за жените.
  • Да подобри ефективността на Агенцията по заетостта чрез разработване на система за мониторинг на изпълнението и по-добро насочване на усилията към най-уязвимите, като например нискоквалифицираните и възрастните работници, дългосрочно безработните лица и ромите.
  • Да приеме Закона за училищното образование и да продължи реформите в областта на професионалното и висшето образование, за да увеличи нивото и адекватността на уменията, придобити на всички равнища.
  • Да продължи подобряването на бизнес средата, най-вече за МСП, като намалява бюрокрацията, насърчава електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Да подобри системата за възлагане на обществени поръчки. Да подобри качеството и независимостта на съдебната система и да засили борбата срещу корупцията. Продължителността на производствата по несъстоятелност надхвърля три години, а нивото на възстановяване на вземанията е ниско.
    През 2013 г. бяха приети нови правила за просрочените плащания, които трябва да бъдат приложени.
  • Да разшири реформата на енергийния сектор с оглед повишаване на конкуренцията, пазарната ефективност, прозрачността и енергийната ефективност, по-конкретно чрез премахване на пречките за навлизане на пазара, намаляване на дела на регулирания сегмент, увеличаване на усилията за създаване на прозрачен пазар на едро за електроенергия и природен газ, постепенно премахване на квотите и укрепване на независимостта и административния капацитет на енергийния регулатор. Да ускори проектите за междусистемни връзки със съседните държави членки и страни кандидатки, както и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките. Конкуренцията в сектора на електроенергията и природния газ е все още слаба. Все още има какво да се желае по отношение на независимостта и ефективността на националния регулатор.

 

Вижте прикачените файлове за подробна информация

Дата: 03.06.2014

Източник: ЕК

Прочетено: 1695