31.01.2014

В България липсват съвременни институции за съвременни трудови и индустриални отношения. Трудовото законодателство е много остаряло. Точно поради причина ние предложихме 28 мерки, които отговорят на европейското законодателство. Това каза в сутрешния блок на БНТ изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

“В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения – липсва трудов съд, липсва предварителен трудов арбитраж, липсват институции за медиация, каквито са във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет на 1 април 1986 година, при коренно различни индустриални отношения, при коренно различен характер на собственост.”, аргументира нуждата от промяна изпълнителният председател на БСК.

„В Европа ученето през целия живот е 10 на сто от заетата работна ръка, в България – 1,5%. Тоест ние сме в дъното на всякакви класации и докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, докато не ни извиват ръцете на работодателите, съответно синдикатите, със заплахи за стачки и за нещо подобно, и непрекъснато искат социални помощи, няма да може да бъдат изменени нещата.“, коментира още изпрълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Вижте всички ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БСК ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНАТА ТЕЖЕСТ В ТРУДОВИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ

Вижте ВИДЕО

Дата: 31.01.2014

Източник: БСК

Прочетено: 4031