20.01.2014

вж. ВИДЕО

Според тях посещението на президента в Китай е доказало, че той фаворитизира КРИБ, за сметка на другите три световно признати български бизнес организации председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отъждестви посещението на президента Росен Плевнелиев в Китай като провал в частта бизнес форум.

В бизнес делегацията, която президентът заведе, очевидно не попаднаха най-подходящите компании. Една единствена компания е сключила договор, и това става видно от съобщението на КРИБ в подкрепа на прессъобщението на президентството," обясни той. Интересно е, добави Васил Велев, че договорът е за износ на розово масло. В България има две асоциации, които обединяват производителите и търговците на този продукт, но никой от тях не беше поканен. Той обясни, че компанията, която е била на бизнес форума в Пекин е приключила с регистрацията си на 18 ноември 2013 г. и е с предмет на дейност – продажба на софтуер. Проблемът се състои в това, че има сериозни компании, които вече са стъпили на китайския пазар, но те не бяха поканени на форума. Присъстват предприятия, които току що са възникнали. Това не е лицето на българския бизнес и по този начин се пропускат възможности да се увеличи стокообмена и да се разкрият нови работни места", заяви Велев

Председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев каза, че за последните 4 години Росен Плевнелиев не се е срещал с нито една от световно признатите бизнес организации у нас. За сметка на това се е срещал 4 пъти с представители на КРИБ. Това според него е ясна дискриминация и фаворитизиране на тази организация. Това задава един друг въпрос – "Защо президентът  се държи като икономически брокер, а не като политическо лице", попита Данев.

Крайно време е да се разбере, че политиците трябва да създават условия за икономика, а не да правят политика в икономиката. Фаворитизиране на една организация, поради политически или други причини и връзки, е недопустимо, добави той.

 

 

Дата: 20.01.2014

Източник: ТВ7

Прочетено: 2844