13.01.2014

Нормативното регулиране на някои процеси и политическият нарцисизъм, в поклон към електората, създават несигурност в икономиката. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По-високата минимална заплата ще увеличи броя на хората, които ще влязат в сивия сектор. От друга страна, по-ниската цена на електроенергията за потребителите прехвърли тежестта върху бизнеса, като наруши три основни процеса в развитието на сектора - ефективността, инвестициите, диверсификация., коментира Божидар Данев. Политиците осъзнават това, но предприемат тези панически мерки, за да задържат електората. Ясно е, че изкуственото задържане на цените на електроенергията е временно явление, но политиците разчитат на това икономиката да подобри състоянието си и да се постигне регулация, заяви още Данев.

Изпълнителният председател на БСК допълни, че е налице ново, по-опасно явление. Много предприятия фалират, като не се издължават към банките и банковите институции „отписват“ задължения, които дори не декларират. Това, обаче, се отразява на лихвите и от цената на кредитите.

„Политически нарцисизъм е идеята за въвеждането на минимален базов доход“, коментира още Божидар Данев. „Ако огледаме внимателно развитието на страните в ЕС, страните с висока конкурентоспособност „изсмукват“ другите страни. Тъй като българската икономика не е конкурентоспособна, подобна реалност ще доведе до срив, до затваряне на предприятия и висока безработица. При въвеждането на минимална работна заплата от 400 евро първо ще затварят малките хотели, магазините. Много фирми ще изнесат дейността си извън ЕС. Ще се произведе и армия от безработни.“, допълни още Данев.

Според изпълнителния председател на БСК българската икономика преминава през етап на преструктуриране. С 3 на сто е нараснал българският износ, а с 10 на сто – за ЕС. Машиностроенето и ИТ бранша имат повече позиции като дял от родния износ. В момента има глад за работна ръка в много сектори. ИТ секторът, например, може да поеме 2,5 пъти повече поръчки, ако има достатъчно квалифицирани работници, коментира Данев. „По време на икономическия бум през 2008 имаше работа за нискоквалифицираните. За да открием качествени работни места, трябват инвестиции. При нас непрекъсната политическа нестабилност води до икономическа нестабилност. Хората не вярват, че могат да спечелят и затова не инвестират.“, допълни Божидар Данев.

Парите за временна заетост да се насочат към бизнеса, а не към общините, препоръча изпълнителният председател на БСК. По този начин хората ще получат умения и квалификация. В момента тези хора се използват за политически инструмент, особено около изборите, допълни Данев. 

ВИЖТЕ ВИДЕО

Дата: 13.01.2014

Източник: БСК/Нова телевизия

Прочетено: 4943